Türkiye dil alanında en fazla proje üreten ülkeler arasında yer alıyor

Avrupa Dil Ödülü Programı çerçevesinde Türkiye'den yaklaşık 50 okul, ödül için başvuruda bulundu. Bu alanda çok sayıda Avrupa ülkesi 2- 3 proje üretir

Avrupa Dil Ödülü Programı çerçevesinde Türkiye'den yaklaşık 50 okul, ödül için başvuruda bulundu. Bu alanda çok sayıda Avrupa ülkesi 2- 3 proje üretirken, Türkiye sonradan girdiği bu yarışta ilk 4'te yer alıyor.

İlk olarak 15 yıl önce başlayan Avrupa Dil Ödülü Programı, Türkiye'de de kısa sürede yayıldı. 4 yıl önce bu alana giren Türkiye, Avrupa'da en çok proje üreten ülkelerin başında geliyor. Ocak ayında başlayan proje teklif çağrısı son buldu. Türkiye'den toplam 50 özel ve devlet okulu dil ödülünü alabilmek için çeşitli projeler hazırladı.

Saha elemesi yapmak için Konya'ya gelen Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı yetkilileri, projeye başvuruda bulunan 3 okulu gezdi. Heyetin ilk durağı Konya'da ilk kez dil ödülü için başvuruda bulunan bir ilköğretim okulu oldu. Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu'na gelen Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans Avrupa Dil Ödülü Koordinatörü Abdullah Şahin ve Ankara Alman Kültür Merkezi Leiter der Spracharbeit Kordinatör der Bildungskooperation Deutsch, Dil Eğitimi Müdürü Dr. Bernd Schneider öğretmenlerden proje hakkında bilgi aldı.

Bu arada okul bahçesinde bir fuar açan öğrenciler, İngilizce öğretmeyi eğlenceli hale getirmek için oyunlar hazırladı. Heyet, öğrencilerin projelerini tek tek inceledi. Proje heyeti, öğrencilerle sohbet ederek hazırladıkları projelerin kriterlere uyup uymadığına baktı.

Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu Müdürü Hasan Çelik, çocukların ürettikleri özgün projelerle başvurduklarını söyledi. Konya'da bir ilki gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Çelik, "Bu ödülü almak için tüm hazırlıkları yaptık. Heyet şu anda stantları geziyor, öğrencilerle sohbet ediyor. Değerlendirme yapacaklar ve önümüzdeki günlerde sonuçları açıklayacaklar." dedi.

Bu ödülün çok prestijli bir ödül olduğunu aktaran Hasan Çelik, uluslar arası düzeyde tanınırlığı olduğunu belirtti. AB'de ülkeleri içerisinde İngilizceyi en iyi öğreten okul olarak adlarını duyurmak istediklerine değinen Çelik, "Bu ödülü alarak hedeflerimizden birini daha gerçekleştireceğiz. Bu ödülle ideallerimizi daha ileri taşıyabilmek için tüm gücümüzle çalışacağız." diye konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Çelik, öğrencilerin küçük materyallerle çeşitli oyunlar hazırladıklarını söyledi. Çocukların İngilizce öğrenmek için kendi aralarında yarışmalar yaptıklarını ifade eden Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu Müdürü Hasan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Yarışmada birinci olana çeşitli ödüller veriyorlar. Bunu daha da geliştirebiliriz; belediye, üniversite, fuar, müze gibi yerlerde uygulanabilir. Ülkemizde İngilizce eğitim öğretiminden korkuluyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ilk önce bir şeyi öğretebilecek isek onu sevdirmeliyiz. Çocuklara ilk önce İngilizcenin güzel bir dil olduğunu anlatmalıyız. Bunu çocuklara de en iyi oyunla anlatabiliriz. Bizde burada onu yapıyoruz."