İHD'liler: Kayıpların faili Ergenekon sanıkları insanlığa karşı suçtan da yargılansın

İnsan Hakları Derneği (İHD), Ergenekon sanıklarının 'insanlığa karşı suç'lardan da yargılanmasını istedi.

17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Ul

  İnsan Hakları Derneği ( İHD ) , Ergenekon sanıklarının ' insanlığa karşı suç ' lardan da yargılanmasını istedi .

17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası kapsamında Beşiktaş ' taki İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen İHD İstanbul Şubesi üyeleri , kayıpların faillerinin cezalandırılmasını talep etti . ' Kayıplarımız faili meçhul değil ' pankartı açan grup , kayıp yakınlarının fotoğraflarını da taşıdı .

Grup adına basın açıklaması yapan İHD İstanbul İl Başkanı Gülseren Yoleri , bu haftanın tüm dünyada gözaltında kaybedilen insanların akıbetinin sorulduğu , sorumluların yargı önüne çıkarılması için mücadelenin yükseltildiği bir hafta olduğunu söyledi . Yoleri , " Bu hafta nedeniyle bugün burada Ergenekon savcılarından eşlerimizi , babalarımızı , kardeşlerimizi , annelerimizi kalorifer kazanlarında yakan , helikopterden atan , toplu mezarlara gömen Ergenekon davası sanığı ve bu suçların failleri asker , siyasetçi ve bürokratların insanlığa karşı işlenen suçlardan da yargılanmasını istemek için de buradayız . " dedi .

Yakınlarının eli kanlı derin devlet çetelerinin , Genelkurmay ' ın , iktidarların , bakan sıfatlı siyasetçilerin , baskıcı devleti kendine rehber edinen yargı mensuplarının , gerçekleri gizleyen medyanın işbirliği ve sessizliği ile kaybedildiğini savunan Yoleri , " Sayın savcı , kayıplarımızın faillerinin isimleri Ergenekon davası iddianamesinde , AİHM dosyalarında , tanık ifadelerinde , askerlerin , itirafçıların , JİTEM ' in ölüm timlerinin ifadelerinde geçti . Bunca somut bilgi ve belgeye rağmen hiçbir yargı mensubu ne kayıplarımızın faillerini soruşturdu ne de kayıp yakınlarının dilekçelerini işleme koydu . Bizlerin kayıplarımızın başına gelenleri bilmeye hakkımız var . " şeklinde konuştu .

Bu suçlarda zamanaşımının uygulanmamasını isteyen Yoleri , şu ifadeleri kullandı : " Onların sadece hükümete karşı darbe teşebbüsünden yargılanmasını eksik buluyoruz . General Levent Ersöz ' e asit kuyularını sormanızı istiyoruz . General Engin Alan ' a ölüm listelerini sormanızı istiyoruz . Albay Levent Göktaş ' a insanlarımızın yakıldığı kazan dairelerini sormanızı istiyoruz . Ergenekon sanığı askerlere Botaş kuyularına atılanları sormanızı istiyoruz . Kayıplarımızın faillerinden Mehmet Ağar ' a bin operasyonu sormanızı istiyoruz . Tansu Çiller ' e Başbakanlığı döneminde gözaltında kaybedilen 748 insanın akıbetini sormanızı istiyoruz . Genelkurmay ' a kozmik odadaki kayıplarımıza ait belgeleri sormanızı istiyoruz . Tuğgeneral Veli Küçük ' e işlediği insanlık suçlarını , emrini verdiği katliamları sormanızı istiyoruz . Eğer bu soruları sormazsanız , onları yargılamazsanız siz de bu suça ortak olacaksınız . "

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup olaysız dağıldı .