Türkmenistan'da binlerce öğrenci Türkmen-Türk okullarına girmek için yarıştı

Türkmenistan'da, 1992 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdüren Başkent Eğitim Kurumları'na bağlı okullara 2010-2011 eğitim-öğretim yılı giriş sına

Türkmenistan'da, 1992 yılından beri eğitim faaliyetlerini sürdüren Başkent Eğitim Kurumları'na bağlı okullara 2010-2011 eğitim-öğretim yılı giriş sınavı bugün yapıldı. Başkent Aşkabat olmak üzere diğer 5 vilayette bulunan her Türkmen-Türk okullarına verilen 50 öğrenci kontenjan için on bine yakın öğrenci yarıştı. Ülke genelinde 14 liseye öğrenci seçmek için yapılan sınava binlerce başvuru olması, okulların güven verici, başarılı bir eğitim hizmeti sunmasının neticesi olarak değerlendiriliyor.

Türkmen-Türk okullarında, aynı gün ve aynı saatte yapılan sınavda öğrenciler, ülkedeki eğitim müfredatına göre hazırlanan sorulara 2 saat boyunca cevap vermeye çalıştı. Sınav günü, çocuklarıyla okullara akın eden velilerin heyecanlı bekleyişleri ise dikkat çekiciydi. Bütün arzularının, çocuklarının bu liselerden birine girmesi olduğunu söyleyen öğrenci velileri, Türk okullarının açılmasında emeği geçen herkese şükranlarını arz etti.

Sabah saatlerinde okullara akın eden öğrenciler sırayla sınıflara alındı. Görevli öğretmenler öğrencilere sınav ile ilgili bilgi verdi. Sınav öncesi öğrencilere uyulması gereken kurallar anlatıldı. Daha sonra soru kitapçıklarının dağıtılmasıyla sınav başlamış oldu. Çocukları sınava getiren veliler ise okulun bahçesinde heyecanla beklediler.

VELİLERİN TEK İSTEĞİ ÇOCUKLARININ SINAVI KAZANMASI

Okul bahçesinde bekleyen veliler, çocuklarının imtihanı kazanmasını arzu ettiklerini dile getirdiler.

Arzıgül Taylıyeva adlı veli, "Bugün oğlumu Turgut Özal Türkmen-Türk Lisesi imtihanına getirdim. Bu okulda kaliteli eğitim veriyorlar. Oğlum da İngilizce ve matematiğe büyük ilgisi var. İnşallah imtihanı kazanmasını arzu ediyorum." dedi.

Büyük oğlunun Turgut Özal Türkmen-Türk Lisesi'nde eğitim gördüğünü kaydeden Körpe Cumadurdıyeva adlı veli, "Bugün Türkmen-Türk okullarında giriş sınavı yapılıyor. Bende küçük oğlumu imtihana getirdim. Büyük oğlum da bu okulda okuyor. Okulun öğretmenleri de iyi, eğitim kalitesi de yüksek. Devlet Başkanı'mız da genç neslin iyi eğitimli yetişmesi için büyük çaba harcıyor. Küçük oğlum büyüyünce futbolcu olmak istiyor. Türkiye'de Fenerbahçe takımı tutuyor." diye konuştu.

Torununu Türk okulları giriş sınavına getiren Bagtıgül Yomudova, çocukları büyük bir heyecanlı sınıflarına gönderdiklerini kaydetti. Torununun imtihanı kazanmasını çok arzu ettiğini ifade eden Yomudova, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un öğrencilerin kaliteli eğitim alması için büyük destek verdiğini söyledi.

Çocuğunu imtihana getiren Janna Ayjanova adlı veli ise konuşmasında, "Bugün basit bir gün değil. Biz çocuklarımızı güzel bir Türk okuluna sınava getirdik. Türk okulunu çoktandır biliyorum. Çocuğumun da bu okulu kazanmasını hayal ediyordum. Bu benim uzun zamandır hayal ettiğim bir şey. Okulda sadece erkek öğrenciler okuyor. Öğretmenler iyi. Bundan dolayı bugün benim de hayalimin gerçek olmasını istiyorum. Diğer veliler gibi bende çocuğumun heyecanına ortak olmak için buraya geldim." dedi.

Çocuğunun 1997 yılında Turgut Özal Lisesi'nin ilk mezunlarından biri olduğunu kaydeden Gayıpnazar Alovov adlı veli, Türk okulunun eğitim kalitesinin çok iyi olduğunu ve bundan dolayı bugün de torununu sınava getirdiğini kaydetti.

Sınavla ilgili açıklamada bulunan Başkent Eğitim Kurumları Genel Koordinatörü Seyit Embel, "Biz Türkmenistan'da 1992 yılından bu yana eğitim alanında faaliyet gösteriyoruz. Bugün başkent Aşkabat ve diğer 5 vilayetteki Türkmen-Türk okullarına 10 bin öğrenci münacat etmiş durumda. Veliler büyük bir heyecan içinde, herkes çocuğunun bu okullarda okumasını istiyor. Okullarımız dört dilde Türkçe, Türkmence, İngilizce ve Rusça eğitim veriyor. Bütün derslerimiz bilgisayar destekli. Son sistem bütün okullarımızda mevcut. Mezun öğrencilerimizin yaklaşık tamımı başta Türkmenistan olmak üzere Türkiye, Rusya, Amerika ve Avrupa ülkelerindeki üniversiteleri kazanıyorlar. Her bir öğrenci eğitimi, ilimi, ahlakı ve terbiyesi ile annesini memnun ediyor. Özel sektörde çalışandan özel sektör memnun, devlette çalışanlardan devlet idareciler memnun. Uluslararası ticaret yapan pek çok talebemiz var. Dün Gürcistan'dan çok iyi bir haber aldık. Gürcistan'daki bilim olimpiyatına üç proje ile katılan öğrencilerimiz iki altın bir gümüş madalya kazandığını öğrendik. Ondan önce Romanya'daki bilgisayar olimpiyatın birinci çıkardık. Kazakistan, Amerika giden öğrencilerimiz madalya ile döndüler. Uluslararası olimpiyata katılan öğrencilerimiz en azından bronz madalya ile dönüyorlar. Her bir talebenin ilmi, ahlakı ve bu kadar başarılar elde etmesi halk içerisinde kendi kendine reklam oluyor. O da büyük bir teveccüh kazandırıyor. İmtihanı kazanan öğrenciler gelecekte Türkmen-Türk dostluğuna bir köprü ve Türkmen-Türk kardeşliğini fevkalede geliştireceklerini düşünüyorum" dedi.