Değişiklik, vekillerin iradesini yansıtmıyor

111 imzayla Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP, paketin iptalini istedi. Dilekçede, 20 ayrı gerekçe gösterildi



111 imzayla Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP, paketin iptalini istedi. Dilekçede, 20 ayrı gerekçe gösterildi



CHP, anayasa değişikliğinin 'iptali' ve 'yürürlüğünün durdurulması' talebiyle, 111 imzayla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru dilekçesinde, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve 1 DP'li milletvekilinin imzası yer aldı. Dün sabah saat 11.00'de Anayasa Mahkemesi'ne gelen CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, anayasa paketinin 'iptali' ve 'yürürlüğünün durdurulması' istemli dilekçeyi Yüksek Mahkeme'ye teslim etti.


HÜKÜMETE AĞIR SUÇLAMA
Öncelikli olarak, şekli itirazların sıralandığı dilekçede, anayasa değişikliğinin Başbakan'ın başkanlığında bir 'tasarı' gibi hazırlandığı; daha sonra hazırlanan metne sadece AK Parti TBMM Grubundaki vekillerin imzalarının alınması yoluyla bir teklif görünümü kazandırılarak, anayasaya uygunluğun sağlanmaya çalışıldığı iddia edildi. CHP'nin başvurusunda AKP'ye yönelik ağır suçlamalara da yer verildi. Anayasa değişikliğiyle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin, yürütmenin etkisine açık hale geleceği öne sürülen başvurudu, 'Artık yargı, hukuki sınırlarına sığamayan AKP için bir engel oluşturmaktan çıkacak; kapatılma davaları ve Yüce Divan yargılamaları korku yaratmaktan uzaklaşacaktır' denildi. ANKARA

CHP'nin iptal için 20 gerekçesi var
YANDAŞ YARGI: Anayasa değişikliğiyle, HSYK ve Anayasa Mahkemesi, yürütmenin etki ve baskılarına daha açık bir hale getirilmiştir.
CİHANER DE VAR: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner olayında, Erzurum Cumhuriyet savcılarının özel yetkilerini, hukuka açıkça aykırı  işlemleri nedeniyle kaldıran HSYK kararı, iktidar çevrelerince eleştirilmiştir. Bunlar gerçekleştirildiğinde ise artık yargı, AK Parti için bir engel oluşturmaktan çıkacak; kapatma davaları ve Yüce  Divan, korku yaratmaktan uzaklaşacaktır.
TEMEL FELSEFE: Anayasa değişikliği, laikliği veya Cumhuriyet yönetim biçiminin kendisini değiştirecek başka değişikliklerin de önünü açacaktır.
HUKUK DEVLETİ: Düzenlemeler, yöneldiği amaç bakımından Anayasa'nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine ve bu ilkenin değiştirilemeyeceğini düzenleyen 4. maddesine aykırıdır.
TEKLİF DEĞİL TASARI: Değişiklik, teklif görünümü verilmiş kanun tasarısıdır. Bu durum, anayasa değişikliklerinin nasıl yapılacağını düzenleyen  Anayasa'nın 175. maddesinin 1. fıkrasına aykırıdır.
STOK İMZA: Teklif Meclis'e sunulurken, 'stok  imza' olarak adlandırılan, vekillerden önceden  alınan imzalar kullanılmıştır. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzası da bulunmaktadır.
GİZLİ OY: Değişikliğin, Genel Kurul'daki   oylamaları sırasında 'gizli oy' kuralına uyulmamıştır. Anayasaya aykırı bu durum, kanunun  tümünü geçersiz kılacak niteliktedir.

İl başkanları Ankara'da toplanıyor
BİR süredir beklenen CHP İl Başkanları toplantısının salı günü yapılması kararlaştırıldı. Başkanvekili Cevdet Selvi'nin başkanlığında yapılacakt toplantıda, Baykal'ın istifası, kurultay süreci ve yeni genel başkan adayları değerlendirilecek. Kulislerde, il başkanlarının bir bildiriyle Baykal'a 'geri dönün' çağrısı yapacağı konuşuluyor.
BAYKAL NABIZ TUTACAK
Öte yandan, kurultaya ilişkin adaylık sürecinin, bu bildiriden sonra netleşeceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Baykal'ın hem Genel Merkez'deki eğilimi hem de örgütün nabzını gelecek hafta ortasına kadar tutup, ardından son kararını vereceği ifade ediliyor. ANKARA

Mesut Yılmaz da destek verdi
Anayasa değişikliğinin 'iptali' ve 'yürürlüğünün durdurulması' talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne sunulan 111 imzalı dilekçeye, CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de imza koydu.


Akşam