Hollanda 4. Çokkültürlülük Festivali görkemli bir açılışa sahne oldu

Hollanda İslam Merkezi Vakfı (SICN) ve Saben kurumu tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen Multifestijn (Çokkültürlülük Festivali), coşkulu bir açılışla b

Hollanda İslam Merkezi Vakfı (SICN) ve Saben kurumu tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen Multifestijn (Çokkültürlülük Festivali), coşkulu bir açılışla başladı.

Utrecht kentindeki festivale daha ilk günden beklenenin üzerinde bir katılım gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı organizasyonda Hollanda Halk Sağlığı Refah ve Spor Bakanı Ab Klink, T.C. Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan ve çok sayıda seçkin davetli hazır bulundu.

Libya'da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Hollanda vatandaşları için saygı duruşu yapıldı. Açılış, Türkiye ve Hollanda milli marşlarının Bursa Mehteran Takımı tarafından okunmasıyla başladı. SICN Başkanı Fikri Demirtaş, 4.kez düzenlenen Multifestijn'in artık bir marka niteliğinde olduğunu, kapsamını daha da genişleterek organizasyonu devam ettireceklerini söyledi.

Multifestijn'in, kültürler arası beraberlik adına önemli bir organizasyon olduğunu kaydeden Hollandalı Bakan Ab Klink, "Bundan dört yıl önce SICN'nin kuruluşunun 35. yılı dolayısıyla başladı ve devam etti. Yıllık aktivite haline geldi. Hollanda'nın en büyük çok kültürlülük festivallerinden birisi. Entegrasyon, devletin yukarıdan aşağıya doğru başaracağı bir şey değil. İnsanlar bu tür festivallerde birbirlerine yaklaşarak diyalog kurar ve birbirlerine anlayışla yaklaşıp uyumu kolaylaştırır. Festivalin açılışını yapmaktan gurur duyuyorum" dedi.

T.C. Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Hollanda - Türkiye dostluğu adına Kraliçe Beatrix ile son derece samimi bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, "Hollanda'daki Türk toplumu, çok başarılı ve yoğun faaliyetlerde bulunuyor. Multifestijn'de bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu tür etkinlikler Hollanda ile Türkiye arasındaki kültürel etkinliklerin geliştirilmesi açısından son derece yararlı. Bu birliktelik, entegrasyona büyük katkı sağlamanın yanı sıra, önyargıların yok edilmesine, ayrımcılığın, düşmanlığın ortadan kaldırılmasına önemli katkılar sağlamaktadır" diye konuştu.

Festivalde, Türkiye'den gelen ve Hollanda'da faaliyet gösteren Türk kökenli işletmecilerin yanı sıra, Hollanda, Fas ve Surinamlı şirketler de kendi kültürlerinin tanıtımını yaptı. Ziyaretçiler, Türkiye'nin ebru, hat, ve uygulamalı cam işleme sanatı ile lüle taşı süslemeciliği, oltu taşı işlemesi, bakır işleme ve kilim el işlerini yakından tanıma fırsatı yakaladı. Festivale gelenler, Türk mutfağından lezzetli ürünleri de tatma imkanı buldu.

4 gün devam edecek olan ve binlerce kişinin katılacağı festivalde Dursun Ali Erzincanlı, Bedirhan Gökçe ve İkbal Gürpınar gibi isimler de sahne alacak. Festival, 16 Mayıs günü sona erecek.