Uçak kazası Hollanda'yı yasa boğdu

Libya'nın başkenti Trablus'ta inişe geçtiği sırada piste metreler kala patlayan Afrikiye Havayolları'na ait uçakta bulunan 60'tan fazla Hollandalının

Libya'nın başkenti Trablus'ta inişe geçtiği sırada piste metreler kala patlayan Afrikiye Havayolları'na ait uçakta bulunan 60'tan fazla Hollandalının ölmesi, ülkede mateme neden oldu. Başta Kraliçe Beatrix ve Başbakan Jan Peter Balkenende olmak üzere tüm siyasiler, olaydan duydukları derin üzüntüyü dile getirdi. Devlet dairlerinde bayrakların yarıya indirildiği ülkede gündem tamamen bu konuya kilitlendi. Bölgeye anında uzman bir ekip ile yardım görevlileri gönderen Dışişleri Bakanlığı, oluşturduğu kriz biriminde gelişmeleri yakından takip ediyor. Bakanlık, ölenlerin sayısının ise tam olarak henüz tespit edilemediğini açıkladı.

Libya'nın Trablus Havaalanı'na inerken patlayan uçakta ölen 61 Hollandalı ülkeyi yasa boğdu. Kazayı duyar duymaz siyasi işlerine ara veren Başbakan Jan Peter Balkenende, Kraliçe Beatrix ile de görüştükten sonra olayı 'tam bir şok' sözleri ile değerlendirdi. Gün boyu Dışişleri Bakanı'yla temas halinde olan Başbakan, akşam saatlerinde televizyonda yaptığı açıklamada, kazaya ilişkin detaylar verdi. Libya'daki büyükelçiliklerinin derhal harekete geçirildiğine işaret eden Başbakan, bu çerçevede büyükelçinin kaza yerine gittiğini ve bilgi edinmeye çalıştığını aktardı.

Bu arada kazadan hemen sonra kriz masası oluşturan Dışişleri Bakanlığı ise, hayatını kaybettikleri belirtilen Hollandalı yolcuların tam sayısını ve kimlik bilgilerini elde etmeye çalışıyor. Dışişleri Bakanlığı bu bağlamda ölen yolcuların kimliklerinin tespit edilmesi için özel bir ekip oluşturdu. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'ne ait uzmanların da yer aldığı özel ekibin çarşamba akşamı kaza yerine hareket ettiği ve ölenlerin kimliklerinin tespit edilmesine başlandığı açıklandı. Hollanda Karayolları Danışma ve Ulaşım Yardım Kurumu (ANWB) ise psikolog ve yardım görevlilerini taşıyan başka bir uçağın Brüksel'den Trablus'a havalandığını aktardı. ANWB, söz konusu yardım görevlilerinin kaza yerine ulaştığını ve çalışmalarına başladığını bildirdi.

ÖLENLERİN SAYISI NET DEĞİL

Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen kazada ölen Hollanda vatandaşlarının tam sayısının bilinmediğini kaydetti. Ölenlerin sayısının turizm bürolarından bilet alanlara dönük bilgiler dikkate alınarak hesaplandığını belirten Bakan, oysa bürolar dışında seyahat edenlerin de olabileceğini aktardı. Dışişleri Bakanı, bu yüzden ölü sayısında değişiklik olabileceği uyarısında bulundu. Öte yandan düşen uçağın bağlı olduğu Afrikiye Havayolları'nın internet sitesinde ise hayatlarını kaybeden Hollandalı sayısının 58 olarak bildirildiği kaydedildi.

Ölen vatandaşların ailelerine baş sağlığında bulunan Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Başbakan'ın yanı sıra kazada hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının da katılacağı geniş kapsamlı bir program yapmayı planladıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı, programın nerede ve ne zaman yapılacağına ise açıklık getirmedi. Bu çerçevede özel bir telefon hattını da devreye sokan bakanlık, acılı ailelere anında bilgi veriyor. Hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ellerinden gelen yardımı yaptıklarına işaret eden yetkililer, ayrıca Afrikiye Havayolları'nın da bu noktada seferber olduğu bilgisini verdi. Havayolu şirketinin, acılı aileleri kaza yerine götürmek için bir uçak ayarladığı kaydedildi.

Kazada hayatlarını kaybeden Hollandalıların grup halinde Afrika'ya geziye çıktıkları ve Trablus üzerinden ülkeye geri gelmeyi planladıkları belirtildi. Kras ve Stip Reizen adlı iki seyahat bürosu aracılığıyla geziye çıkan Hollandalıların, Trablus'a indikten sonra Brüksel ve Düsseldorf üzeriden Amsterdam'a gelmeyi tasarladıkları öğrenildi.

HAYATTA KALAN TEK KİŞİ 9 YAŞINDAKİ RUBEN

Bu arada feci kazada hayatta kalmayı başaran ve bu yüzden tüm dünyanın dikkatini çeken 9 yaşındaki çocuğa dönük bilgiler de netleşmeye başladı. İsminin Ruben olduğu belirtilen çocuğun Tilburg'ta yaşadığı öğrenildi. Kazadan hemen sonra kaldırıldığı hastanede Ruben'i ameliyat eden Libyalı Doktor Sadık Bendallah, Hollanda medyasına yaptığı açıklamada, küçük çocuğun vücudunda kırıklar bulunduğunu söyledi. Çocuğun ameliyattan sonra konuştuğunu ve ismini söylediğini açıklayan Bendallah, sağlık durumundaki olumlu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Hollanda makamları ise Ruben'in aile yakınlarının Trablus'a vardığını ve hastaneye gittikleri yönünde bilgi verdi. Yetkililer, küçük çocuğun amca ve teyzesinin yanı sıra büyükelçilik yetkililerinin de hastanede olduğunu aktardı.