Aydın Menderes: 14 Mayıs 'milli irade bayramı' kabul edilmeli (özel)
Aydın Menderes, Demokrat Parti'nin (DP) iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimlerinin 'Milli İrade Bayramı' olarak kabul edilmesini istedi. 1923'te kuru
1899 yılında Aydın'da doğan Adnan Menderes, 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askeri darbeyle iktidardan indirilip Yassıada'ya hapse atılmış, Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı'nca idama mahkum edilmişti.
Yarın DP'nin iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimlerinin 60. yıldönümü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in memleketi Aydın'ı ziyaret edecek. Gül, 14 Mayıs'ta gerçekleştireceği ziyaret programına Menderes'in Çakırbeyli Çiftliği'ni de ekledi. Ziyareti Cihan Haber Ajansı muhabirine değerlendiren Aydın Menderes, 14 Mayıs 1950'nin Türkiye için çok tarihi bir gün olduğunu söyledi.
14 Mayıs'ın sadece DP'nin iktidara gelişinden ibaret olmadığına dikkat çeken Menderes, şöyle devam etti: "İlk defa Türk tarihinde 14 mayıs 1950'de iktidar kansız, kavgasız, darbesiz, entrikasız ve ilk defa gerçekleştirilen hür, halkın teminatı altında ve adil seçimlerle bir iktidar değişikliği gerçekleşmiştir. Bu itibarla bir 'Milli İrade Bayramı' gibi 14 Mayıs'ı kabul etmek gerekir. Demokrasiye adım attığımız tarihtir. Cumhuriyet'in kuruluşuna doğru giden gelişmelerin her aşamasında, 'hakimiyet, kayıtsız şartsız milletindir' denildiği için ve hakimiyetin kayıtsız ve şartsız millete ait olması ancak demokrasiyle gerçekleşebildiği için; 1923'te kurulmuş olan Cumhuriyet de 14 Mayıs 1950'de bu süreci tamamlamıştır. 14 Mayıs eğer bütün bu yönleriyle değerlendirilecek olursa sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Mayıs'la ilgili gösterdiği bu son derece üst düzeyde ve bütün Türkiye Cumhuriyeti Devletini de dahil kılan bu davranışını, büyük bir saygıyla, şükranla karşılıyoruz. Devlet ilk defa demokrasi için sayın Gül'ün bu adımıyla, çok önemli ve çok güçlü bir adım attı. Çakırbeyli'deki Adnan Menderes'in Çiftliği'ne ve onun köyü olan Çakırbeyli'ne ilk defa bir Cumhurbaşkanı gelmiş olacaktır. Bu bir ilktir. Bunun çok büyük bir anlamı ve değeri vardır. Sayın Cumhurbaşkanımıza sadece Adnan Menderes'in oğlu ve ailesi adına değil, aynı zamanda demokrasiye inanmış, onun en mütekâmil bir şekilde Türkiye'de gerçekleşmesini isteyen, arzu eden bir insan olarak da şükranla karşılıyorum."
MEŞRUİYET DIŞI ARAYIŞ VE DAVRANIŞLARIN ÖNÜNÜ KAPATACAK BİR ANAYASA
"Türkiye gerçekten geçmişteki darbe ve muhtıralardan ders almaya başladı mı?" şeklindeki bir soruya ise Menderes, "Gidiş, o gidiştir. Daha tabi geçeceği aşamalar vardır. Ama bu yolda aşağı yukarı 2 seneye yakındır çok önemli adımlar atılmıştır. Bunu kabul etmek gerekir." karşılığını verdi.
Anayasa değişikliğini olumlu bulduğunu vurgulayan Menderes, bunu demokratikleşme yönünde çok güçlü bir adım olarak nitelendirdi. Ancak bunun sonuç değil, başlangıç olduğunun altını çizen Menderes, "Türkiye, inşallah yepyeni demokrasi, hukuk devleti ve Cumhuriyetin bütün niteliklerini tam olarak garanti altına alacak ve her türlü kendisini devletin yerine koyarak hareket etmeye kalkışan meşruiyet dışı arayış ve davranışların önünü kapatacak bir Anayasaya kavuşacaktır." dedi.
Darbecilerin yargılanmasının yolunu açan 'Geçici 15. Madde'nin kaldırılmasına yönelik partilerin tutumunun sorulması üzerine Menderes, partilerin destek vermemesinin ayrıntı olduğunu belirterek bunlarla ilgili bir değerlendirmeye girmek istemediğini kaydetti. "Önemli olan iktidarın doğru bir adım atmış olmasıdır." diyen Menderes, referandumla da Anayasa değişikliğinin kabul edileceğini ve as olanın bu olduğunu vurguladı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik gizli kamera komplosuyla ilgili olarak da Menderes, "Benim ilgimin dışında kalan bir olay. Tarafları bellidir, biz değiliz." ifadelerini kullandı.