Anlayış'tan yayın hayatına kısa süreli veda

Yayın hayatına Haziran 2003'te başlayan Anlayış, 7 yıllık serüvenine ara verdi. Mayıs ayında 84. sayısını çıkaran Anlayış dergisi, maddi sebepler başt

Yayın hayatına Haziran 2003'te başlayan Anlayış, 7 yıllık serüvenine ara verdi. Mayıs ayında 84. sayısını çıkaran Anlayış dergisi, maddi sebepler başta olmak üzere bir takım sorunlardan dolayı yayın hayatına ara vermek zorunda kaldı. Verilen araya üzülen okurlar dergiyi mail yağmuruna tutarken, yetkililer ise derginin en geç 3 sene içinde tekrar yayın hayatına başlayacağı müjdesini verdi.

Yaklaşık 7 yıl önce 5M nazariyesiyle (Mukadder, muhtemel, mevcut, muhayyel, mümkün) yayın hayatına başlayan Anlayış dergisi, bu sürede çok sayıda önemli yazıya, makaleye ve haberi sayfalarına taşıdı. Son sayısında Ömer Laçiner, Cemil Koçak röportajları, Türkiye'de işsizlik konulu çalışmanın da arasında bulunduğu çok sayıda konuyu okuyucularına ileten Anlayış, aynı sayısında yayın hayatına verdiği arayı da okuyucularıyla paylaştı.

Anlayış Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Özel, verilen aranın sebeplerinden birinin maddi durum olduğunu söyledi. Bunun dışında dergi çalışanları ve gönül verenlerinin bir çoğunun bilimsel araştırmalara yöneleceklerini ve bazılarının da yurt dışındaki üniversitelerde eğitim alacaklarını belirten Mustafa Özel, verilen aranın hem kendilerini hem de okurlarını çok üzdüğünü belirtti. Özel, kararın 84. sayıyla okurlarla paylaşılmasının ardından çok sayıda okurdan üzüntü mailleri aldıklarını vurguladı.

Anlayış dergisi yayın hayatına verdiği arayı okurlarıyla böyle paylaştı: "Haziran 2003'te yayın hayatına başlayan Anlayış, 84. sayısıyla birinci Anlayış Mevsimi'ni kapatıyor. Anlayış, 7 yıl önce 5M nazariyesiyle gün ışığına çıkmıştı: Mukadder, Muhtemel, Mevcut, Muhayyel ve Mümkün. Tüm serüveni boyunca Anlayış, İlahî düzlemde her şey Mukadder olsa da, beşerî düzlemin Muhtemelliğinin bilinciyle, Mevcut'un mahkûmu olmamak adına Muhayyel'e doğru kanat çırptı; Mümkün'ün sınırlarını yokladı. "Bizde dergilerin garip bir kaderi var; çoğu bir mevsim yaşar, çiçekler gibi" diyordu Cemil Meriç. Birinci Anlayış Mevsimi tam 7 yıl sürdü. İkincisinin 40 yıl sürmesini dileyelim. Anlayış kapanmıyor, "bir süre için" geri çekiliyor. Maddi sebepler de dâhil olmak üzere, hareketimizi zorlaştıran saikler var. Bir nevi ribat ihtiyacı içindeyiz. Bir çınar gölgesinde bir süre nefeslendikten sonra, inşallah yeni bir mevsimle çıkageliriz. Şimdi(lik) "elveda..."