Sudan, Mısır'a Giden İsyancı Liderin Tutuklanmasını İstedi

Sudan İstihbarat Servisi, Mısır'a giden isyancı Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Halil İbrahim'in tutuklanması için Interpol'den yardım istediğini açıkladı.

Sudan Adalet Bakanı Abdel Bassit Sabdarat yaptığı açıklamada Sudan'ın Darfur bölgesinde Sudan Hükümetine isyan eden JEM lideri Halil İbrahim'in, Mısır Interpolü tarafından tutuklanması için Sudan İstihbarat Servisi yardım talebinde bulunduğunu belirtti. Sudan'ın başkentine yakın bir bölgede Darfur'dan gelen 150 araçlık ağır silahlanmış isyancılarla güvenlik güçleri arasında 2008 yılında şiddetli çatışmalar yaşanmış, isyancılar Hartum'a bağlanan köprüleri kapatarak geçişleri engellemişti. Bunun üzerine
Sudan askerleri tanklarla karşılık vermiş, 3 gün süren çatışmalarda 200 kişi hayatını kaybetmişti. Sudan Özel Mahkemesi çatışmalarda tutuklanan 21 isyancıya ölüm cezası vermişti.
Geçtiğimiz aylarda Katar'ın başkenti Doha'da Sudan Hükümeti ile isyancı JEM arasında imzalan ateşkes anlaşması, Sudan Hükümeti'nin Darfur'da JEM'e karşı askeri harekat başladığı belirtilerek JEM sözcüsü Ahmed Hüseyin, ateşkesi bozduklarını ve yeni bir çatışma sürecinin başladığını belirtmişti. Mısır Hükümeti'nin Sudan İstihbarat Servisinin bu isteğine ne cevap vereceği merakla bekleniyor.