Kılıçdaroğlu Baykal'ın istifa sürecini değerlendirdi

Deniz Baykal'ın istifasının ardından Star TV'de Uğur Dündar'a konuk olan CHP Gurup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu yaşananları değerlendirdi.CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu Deniz Baykal ile boşalan CHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı!

Kılıçdaroğlu konuşmaya başlamadan önce bir değerlendirme yapan Uğur Dündür Deniz Baykal’ı 1970’ten beri tanığını söyleyerek Baykal’ın ender rastlanan çok değerli bir siyaset adamı olduğunu dile getirdi. Dündar Baykal’ın istifa ederek örnek bir devlet adamı olduğunu gösterdiğini de ifade etti.

Baykal’ın genel başkanlıktan ayrılacağını hiç düşünmediğini belirten Kılıçdaroğlu ise yapılanın çirkin ve iğrenç bir komplo olduğunu söyledi. “Bu komploya kapı aralamak doğru olmazdı” diyen Kemal Kılıçdaroğlu Baykal’ın yaptığının bir oyunu bozmak olduğunu da sözlerine ekledi.

KILIÇDAROĞLU CHP GENEL BAŞKANLIĞI'NA ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI!

YENİ BAŞKAN KILIÇDAROĞLU MU OLACAK?

CHP'Lİ ÖZYÜREK'iN SÖZLERİNE BAYKAL'DAN TEPKİ GELDİ

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Deniz Baykal'ın kafasındaki genel başkan adayının CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Özyürek, Kılıçdaroğlu'nun Baykal'a "Gel derseniz gelirim" dediğini aktardı.

BAŞKA BİLGİLER VAR

Baykal’ın çok önemli açıklamalar yaptığını da belirten CHP Gurup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Genel Başkanımız bu olayın sıradan, rutin bir komplo olmadığını, arkasında belli bir siyasal desteğin olduğunu da ifade etti. Bu siyasal destek birileri tarafından ‘aman efendim yazık oldu, biz arkasındayız, biz şöyle yaptık, şuna talimat verdik’ demelerinin ötesinde Sayın Baykal’a ulaşan demek ki başka bilgiler var” dedi.

Hükümetin bu olayı aydınlatamaması durumunda bu olayın bir parçası haline geleceğini de söyleyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Hükümete düşen görev bu işi biran önce aydınlatmak ve failleri ortayı çıkarmaktır. MİT için bu olayı ortaya çıkarmak çok sıradan bir olaydır.”

OYLARIMIZDA ARTIŞ VARDI

Komplonun yapılış tarihinin de çok önemli olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin oylarında bir artış olduğunu söyleyerek böyle bir komployla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Komplonun siyasi iradenin dışında gerçekleşmesinin zor olduğunu da belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Sayın Baykal daha önce de AKP’nin bir derin devletinden bahsetmişti, belli belgelerin imalatından söz etmişti. Şimdi öyle anlaşılıyor ki belli görüntülerin de imalatı var. Hükümet bu komployu düzenleyenleri açığa çıkarmazsa bu komplonun bir parçası olmaya mahkûmdur. Bunun da demokrasilerde affedilecek tarafı yoktur. Hükümet samimiyse ve bir daha bir parti liderinin benzer komplolarla karşılaşmasını istemiyorsa bu olayı açığa çıkarmak zorundadır.”

SIRADAN BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL

Komployla iktidara giden bir CHP’nin engellenmek istendiğini de vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Referandum var, Anayasa değişikliği var. Anayasa değişikliği sıradan bir Anayasa değişikliği değil, güçler ayrılığı ilkesinin dibine dinamit koyan bir Anayasa değişikliği. Halka bunu anlatmamız gerekecek. Kim anlatacaktı; Sayın Baykal çıkıp meydan meydan bunu halka anlatacaktı. O zaman yargı politik gücün ardına sığınacaksa veya politik gücün bir maşası olacaksa siz o ülkede demokrasiyi getiremezsiniz. Artık o zaman ‘Ankara’da hâkimler var’ demek havada kalacaktır. Şimdi siz bu denetim olgusunu siyasi iktidarın iki dudağı arasına bağlarsanız güçler ayrılığı ilkesi için geçmiş olsun” dedi.

ADAY OLACAK MI

CHP’nin geleneklerin güçlü olduğunu ve parti başkanlığı için oturulup konuşulacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, kendisinin görevi talep etmediğini kendisine de talep gelmediğini ifade etti.

KOMPLO HERKESİ HEDEF ALABİLİR

Bu tür komploların herkesi hedef alabileceğini de söyleyen Kılıçdaroğlu, “Böyle bir ürpertiyi ilk olarak TBMM Genel Kurulu’nda hissettik” dedi. Ulaştırma Bakanı’nın herkesin dinlenebileceğini söylediğini sözlerine ekleyen Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti; “Bu AKP’nin karargâhı olduğu bazı gazeteciler tarafından da dile getirildi. Biz ne söylersek söyleyelim; AKP’yi de iktidarı da suçlayalım ama olay aydınlatılmazsa bu olay iktidarın bu olayın bir parçası olduğunu gösterir. İktidar eğer kendini sıyırmak istiyorsa bu komployu yapanları ortaya çıkarmalıdır.

BİZE DE CD GELDİ AÇIP BAKMADIK

Üstü kapatılabilir mi? sorusuna cevap veren Kılıçdaroğlu, “Sayın Baykal hukuk mücadelesini devam ettireceğini söyledi, Sayın Baykal olayın kapatılmasından yana değil olayın aydınlatılmasından yana bir tavır sergiledi. Elimizden geldi kadar konunun biz de takipçisi olacağız ama bizim elimizde iktidarın elindeki yetkiler yok. Bize ancak bilgi değişik kanallardan gelirse takipçisi olabiliriz. Bu iğrenç tablo herkes tarafından sorgulanmak zorundadır. Yolsuzlukla ilgili bize çok bilgi gelirdi. Bunların içinde özel hayatla ilgili cd’ler de vardı ancak hiç birisini kullanmadık. Hiç birisine açıp bakmadık. İnsanlık bu değildir” diyerek cevap verdi.

Meclis’in Anayasa değişikliği nedeni ile ülke gündeminden koptuğunu da söyleyen Kılıçdaroğlu işsizlik gibi temel sorunların göz ardı edildiğini belirtti.

Referanduma gitmek isteyen iktidara “Gelin dokunulmazlığı halka soralım” diyen Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkla ilgili bir maddenin Anayasa’ya konulmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu amacın Anayasa mahkemesi ve HSYK’yı ele geçirmek olduğunu da ifade etti.

BAYKALI ARADI MI

Olayın ortaya çıkmasının ardından Baykal’ı arayıp aramadığı sorusuna ise Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi; “Olay ortaya çıktıktan sonra gurup olarak bu konuda bir yorum yapmadık. Çünkü olay genel merkezde ele alındı. Onun için de biz yorum yapacak bir konumda olmadık. Konu o kadar bir zor konu ki telefon edip Sayın Baykal’a uğradığı haksızlıklar nedeniyle telefon etmesek de Sayın Baykal’ın bunu bilmesi gerekir. Dolayısıyla ben telefon etmeyi hemen uygulanması gereken bir görev olarak görmedim.