Filipinler sandık başına gidiyor; İlk deva otomatik makineler kullanılıyor

Filipinler bugün sabah saatlerinde itibaren sandık başına gidiyor. Ülkede seçimlerin hilesiz geçmesi için yeni otomatik seçim makineleri kullanılırken

Filipinler bugün sabah saatlerinde itibaren sandık başına gidiyor. Ülkede seçimlerin hilesiz geçmesi için yeni otomatik seçim makineleri kullanılırken, daha önceki seçimlerden faklı olarak şiddet olaylarını yaşanmaması ümit ediliyor.

Filipinlerde 50 milyonu aşkın seçmen bugün sabah saatlerinden itibaren devlet başkanı ve başkan yardımcısı dahil 18 bin yöneticiyi seçmek için sandık başına gidiyor. Yerel saatle sabah 07:00'da (TSİ 02:00) açılan seçim merkezleri, 19:00'a (TSİ 14:00) kadar açık kalacak.

Filipinler eski Devlet Başkanlarında Corazon Aquino'nun oğlu olan Senatör Benigno "Noynoy" Aquino'nin favori gösterildiği seçime, 9 aday katılıyor. Aquino'dan sonra, 1998-2001 yıllarında devlet başkanı olan ve askerinde desteklediği ayaklanma ile devrilen Joseph Estrada ile ülkenin zengin politikacıları arasında olan Manuel Villar ise şans tanınan diğer iki aday olarak gösteriliyor.

Filipinler'de bugün yapılan seçimlerdeki devlet başkanı adaylar şöyle:

1. Benigno Simeon 'Noynoy' Cojuangco Aquino: Senatör olan Aquino, Liberal Parti adayı. Eski Filipinler Devlet Başkanı Corazon Aquino'nın oğlu. Bayan halk tarafından sevilen bir isimdi. Noynoy Aquino, geçen yıl annesinin ölümünden sonra onun yolunu devam ettireceğini söyleyerek başkanlık adaylığını açıklamıştı.

2. Manuel 'Manny' Villar: Milliyetçi Parti adayı olan Villar, medya üzerinde çok etkili bir isim olarak biliniyor. Ülkede çok popüler olan Villar, favori adaylar arasında.

3. Joseph "Erap" Estrada: Filipinlilerin Gücü Partisi adayı olan Estrada, aynı zamanda Filipinler'in 13. devlet başkanıydı. 1998 - 2001 arası görev yapan Estra'da sivil devrim ile iktidardan düşmüştü.

4. Gilberto 'Gibo' Teodoro: Güçlü Dost Partisi adayı. Harward mezunu ve şuan Filipinler Başkanının desteklediği isim.

5. Jamby Madrigal: Bağımsız devlet başkanı adayı ve milletvekili.

6. John Carlos de los Reyes: Kardeşlik Partisi adayı.

7. Richard Gordon: Yeni Filipinler için Gönüllüler Harekatı adayı ve senatör.

8. Eduardo C. Villanueva: Din adamı olan Villanueva Kalk Filipinler Partisi'nden ikinci defa devlet başkanı adayıdır.

9 . Nicanor Perlas: Onurlu Millet Partisi adayı.