Dink davasında iki tahliye daha çıktı

Hrant Dink cinayeti davasında iki tutuklu sanık tahliye edildi. JİTEM adına Agos gazetesi çevresinde fotoğraf çektiklerini ve para karşılığı istihbara

Hrant Dink cinayeti davasında iki tutuklu sanık tahliye edildi. JİTEM adına Agos gazetesi çevresinde fotoğraf çektiklerini ve para karşılığı istihbarat verdiğini ifade eden tanığın istihbarat elemanı olarak çalışıp çalışmadığının İstanbul İl Jandarma Merkez Komutanlığına sorulmasına karar verildi.

Dink cinayeti davasının 13. oturumu sona erdi. Avukatların taleplerini alan mahkeme ara verdikten sonra kararlarını açıkladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak tahliye edilmelerine karar verildi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Amasya Cezaevi'nde hükümlü olan Erhan Özen'in rahatsızlandığı için konuşamadığını belirtmesi üzerine mahkeme bilgisinin daha detaylı olarak sorulması için Amasya Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, Özen'in 'İstanbul Jandarma Merkez Komutanlığı'ndan para alıyordum, JİTEM'e çalışıyordum ve Agos gazetesi çevresinde fotoğraflar çektik' şeklindeki ifadeleri üzerine bu kişinin haber elemanı veya yardımcı eleman olarak çalışıp çalışmadığı, herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığını, varsa kod numarasını bildirmesi için İstanbul İl Jandarma Merkez Komutanlığı'ndan sorulmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, Agos Gazetesi ve çevresini kaydeden ve olayın hemen sonrasında polis tarafından el konulan kamera görüntülerinin bulunduğu Akbank'a ait harddiskin TÜBİTAK'a gönderilerek söz konusu harddiskin silinip silinmediğinin, silinmiş ise hangi program kullanılarak ne şekilde ve ne zaman silindiğinin tespitine, eğer silinmiş ise bu kayıtların geri dönüşümünün mümkün olup olmadığının, eğer mümkünse geri dönüşümünün sağlanmasına karar verdi.

Osman Hayal'in tutuklanması talebini reddeden mahkeme, müdahil vekillerinin İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul eski MİT Bölge Başkanı Özel Yılmaz ve İstanbul eski Vali Yardımcısı Ergün Güngör hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini reddetti. Mahkeme avukatların bu konuda kendilerinin suç duyurusunda bulunabileceklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün mahkemeye gönderdiği 5 Aralık 2009 tarihli Orhan Pamuk'a yapılan saldırıya ilişkin bilgi ve ihbarlarla ilgili 6 sayfalık evrakın dosya kapsamında aranıp bulunamadığını belirten Mahkeme, duruşma haricinde gönderilmiş olduğundan ve duruşmada da okunmadığından yazının yeniden istenilmesine hükmetti.

Mahkeme bir sonraki duruşmanın Silivri Cezaevi'ndeki salonda yapılması konusunda "Adalet Bakanlığı tarafından Silivri'deki salonu restore edilerek yeni cihazlar konulmuş ancak taraflara ve vekillerine gelecek duruşmanın Silivri'deki duruşma salonunda yapılıp yapılmaması konusundaki görüşleri sorulmuş ve her taraf müdafileri de duruşmanın yine Beşiktaş'taki salonda yapılmasını istedikleri belirtmişlerdir. Bu celse de duruşma salonunun yapılan yargılama sonucunda yeterli olduğu görülmektedir" diyerek bir sonraki duruşmanın yine Beşiktaş'ta yapılmasına karar verdi.

Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı 12 Temmuz'a erteledi.