Gümüşhane'de Kanuni Günleri Etkinlikleri Düzenlendi

Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'nde Osmanlı Devleti'nin onuncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın 515. doğum yıldönümü nedeniyle "Kanuni Günleri Etkinlikleri" düzenlendi.

Gümüşhane'de Kanuni Günleri Etkinlikleri Düzenlendi
Trabzon Belediyesi Kanuni Mehter Takımı'nın da katıldığı etkinlikler saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın'ın yaptığı konuşmanın ardından kürsüye çıkan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, geçmişten kopulduğu, geçmişle geleceğin bütünleştirilemediği zaman çok büyük kayıplar yaşandığını söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda bazı gazetelerin "Affet Bizi Kanuni" başlığı attıklarını söyleyen Baki, olayı şu şekilde anlattı:
"Marmaris'te belediye tarafından bir Kanuni büstü yapılıyor. Kanuni büstü Rodos'u gösteriyor. Ve Yunanistan ayağa kalkıyor. Bu büstü buraya dikemezsiniz diye. Halan o büst oraya dikilmemiş. Hani geçmişte kalmıştı tarih. Mademki tarih geçmişte kaldı o zaman Atina'daki Pontus anıtı ne oluyor orada?"
Kanuni Sultan Süleyman'ın aynı zamanda büyük bir şair, gazi, devlet adamı ve komutan olduğunu belirten Baki, Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözüne de atıfta bulunarak, "Bu ifadeyi anlayamadığımız için Türkiye'de ben bilmiyorum ama maalesef hiçbir hastanenin adı Kanuni Hastanesi değil" dedi.
Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise bu tür etkinliklerin tarihle yüzleşmek, tarihteki değerleri tanımak açısından çok büyük önemi olduğunu belirterek, "İlerleyen süreçte Türk toplumu tarihini daha iyi tanıyacak ve geleceğe de daha iyi duygularla bakacak. Ondan almış olduğu hazla daha güzel işler yapacak" şeklinde konuştu.
Canlı ayrıca Süleymaniye Mahallesi'nde bulunan tarihi Zeki Kadirbeyoğlu konağının yıkıntı halinden kurtarılarak restorasyonunun yapılacağını belirterek, "Varislerinden aldık. Projesini de hazırlattık. Koruma kurulundan da geçti. Son aşamaya geldi. Bir yıl sonra bu eseri böyle görmeyeceksiniz" diye konuştu.
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise konuşmasında, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen programın olumsuz hava şartlarına rağmen gerçekleştirildiğini belirterek, "Hem geçmişimizi anmak, geçmişimizin büyüklüklerini, önemli değerlerini gençlerimize, gelecek kuşaklarımıza tanıtarak aktarmak, hem de bölgemize bir canlılık, bir hareketlilik kazandırmak ve buraları tanıtmak amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Vali Salihoğlu şunları söyledi:
"Bu ülkeyi bize kazandıranlar çok büyük zorluklar yaşadılar. Bu tür günleri unutursak, bu anlamlı günleri unutursak gelecek nesillerimizi tarihini, milletini unutur. İlimiz 4 bin yıllık bir geçmişi olan, madenler dolayısı ile zaman zaman çok kalabalık nüfusa ulaşmış bir ildir. Koruma amaçlı imar planı ve Kış Sporları Turizm Merkezi ilan edilmesinin ardından Süleymaniye Mahallesi ülkemizin sayılı turizm ve tarihin iç içe olduğu alanlardan birisi haline gelecektir."
Havanın yağışlı olması nedeniyle program kısa tutularak Osmanlı Arşivi'nde Gümüşhane Belgeleri sergisi iptal edilerek, davetlilere Sultan Süleyman pilavı ikram edildi. Vali Salihoğlu ve Belediye Başkanı Canlı'nın kendi elleri ile dağıttığı pilav vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
Gümüşhane Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün organize ettiği etkinliklere Vali Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, vakıf yetkilileri, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.