Foçalı Balıkçılar Başkan Kocaoğlu'na Sorunlarını Anlattı

Foçalı balıkçılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bir ziyaret gerçekleştirdi

Foçalı Balıkçılar Başkan Kocaoğlu'na Sorunlarını Anlattı
Foçalı balıkçılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birlik Başkanı Ramazan Özkaya, S.S.İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Bölge Birlik Temsilcisi Hasan Eser, S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ve Yardımcısı Timur Beytorun'un ziyarette, Foçalı balıkçılarının sorunları dile getirildi. Ceyhan Çetin, Başkan Kocaoğlu'na kooperatiflerine vermiş olduğu desteklerden dolayı Foça balıkçılar adına teşekkür belgesi takdim etti.
Ziyarette konuşan Bölge Birlik Temsilcisi Hasan Eser, Foçalı balıkçıların uzun yıllardır çözüm bekleyen sorunlarından en önemlisinin teknelerin kızağa çekilerek bakım onarımının yapıldığı tesis yani çekek sorunu olduğunu belirterek, "Çekek yeri sorunu Foçalı balıkçılar için kanayan bir yara haline geldi" dedi. Konuşmasında, Foça ilçesinin 3000 yıllık tarihi geçmişi olan bir liman kenti olduğuna dikkat çeken, Eser, "Foça Limanı konumu itibarı ile özellikle balıkçılık alanında sadece Foça limanına kayıtlı teknelere değil, Ege Denizi'nde balıkçılık yapan tüm teknelerimize hizmet veren bir balıkçılık üssüdür. Foça Limanı her yıl Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'den, Ege'ye gelen teknelerin de konaklama, ikmal ve balık çıkarma gibi ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Ayrıca Foça Limanı'nda son yıllarda da turizme hizmet veren günlük tur teknelerinin sayısında da ciddi bir artış gözlenmektedir. Ancak Türkiye'nin en önemli birkaç balıkçı limanlarından bir tanesi olan Foça limanında maalesef bir çekek yeri bulunmamaktadır. Var olan çekek yeri 10 yıl önce kurumlar arası anlaşmazlıklar nedeni ile kapatılmıştır. Mevcut çekek yerimiz imar planında çekek yeri olarak gözükmesine rağmen, haklı olarak Foça Belediyesi tarafından halk plajı olarak değerlendirilmiştir.10 yıldır çekek yerinden mahrum olan balıkçılarımız teknelerinin yıllık bakım onarımını yapabilmek için Foça'ya en yakın mesafede, deniz yolu ile 4 saat uzaklıkta olan İzmir'e gitmek zorunda kalmaktadır. Fakat diğer ilçelere ait olan çekek yerleri bakım onarım önceliğini haklı olarak kendi yöresine ait olan teknelere vermektedir. Bu nedenle Foça limanına ait olan balıkçı tekneleri av sezonuna, gezi tekneleri de turizm sezonuna zamanında yetişememektedir. Ayrıca en önemlisi de, rutin bakım için bir tekne Foça'dan 4 saatlik deniz yolculuğunu sağlayabilir. Ama karada nasıl freni patlak bir araba bir yerden bir yere intikal edemezse, acilen karaya çekilmesi gereken bir tekne'nin de özellikle fırtınamsı bir havada 4 saat seyir yapması mümkün değildir. Bu nedenle de geçmiş yıllarda çekek yeri olmadığı için aynı zamanda birer milli servet olan birkaç büyük balıkçı teknemiz Foça limanında dibi boylayıp kendi kaderine terk edilmiştir. Bu anlamda Foça bölgesinde batma tehlikesi geçiren herhangi bir teknenin en azından acil durumlar için batmaktan kurtulabilmesi adına sığınacağı bir çekek yeri maalesef yoktur" diye konuştu.
Kooperatif Başkanı Ceyhan Çetin ise Foça Belediyesi, Foça Liman Başkanlığı ve Foça Kaymakamlığı iş birliği ile yaptıkları çalışmada Foça, Yeni Foça arasındaki kıyı şeridinde şıra bölgesi olarak bilinen mevkide çekek yeri olmaya el verişli bir alan tespit ettiklerini belirterek, tespit edilen yerin imar planına çekek yeri olarak işlendiği taktirde sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın çekek yeri sorunu ile çok yakından ilgilendiğini sözlerine ekleyen Çetin, "Foça Belediye Başkanımızın bu konuda elinden gelenin fazlasını yaptığını biliyoruz. Ancak bu sorunumuzun çözülmesi adına Büyükşehir Belediyemiz'den de bu konuda yardım bekliyoruz" dedi.
Foçalı balıkçılara Foça bölgesinin neredeyse tamamının arkeolojik ve doğal sit alanı olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Anlattığınız sorun son derece ciddi bir sorundur. Bu konuda Foça Belediye Başkanımız ile görüşüp,sürecin hızlandırılması için gereken talimatı vereceğim. Ancak Foça gibi sit bölgesi olan ilçelerimizde bu ve buna benzer yatırımları gerçekleştirebilmek bizim tasarrufumuzda değildir. Öncelikle tespit ettiğiniz yerin konumu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekir. Aksi halde alternatifler düşünüle bilinir.Yasal çerçevede gereken neyse Foça ve Büyükşehir belediyesi olarak yapılır" şeklinde konuştu.