Avrupa Birliği Çevre Ödülü'nü 'Süreç' Kategorisinde Enerjisa Aldı

Enerjisa Enerji Üretim A

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Türkiye'de ilk kez uygulanan, üretimden kaynaklanan kayıpların önlenmesi ve enerji verimliliği konusunda geliştirmiş olduğu projeyle Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) ve TÜSİAD tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı 2009-2010"da süreç kategorisi birincisi oldu.
Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Kentsa Doğal Gaz Santrali'nde gerçekleştirdiği "Gaz Türbini By-Pass Bacalarına Yatay Giyotin Tesis Edilmesi Enerji Verimliliği Projesi" ile Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı'nda "süreç" kategorisinde ödüle layık görüldü. Enerjisa ayrıca Brüksel'de gerçekleştirilecek Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Avrupa Programı'nda da Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.
Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü ödülle ilgili olarak Sabancı Topluluğu'nun çalışmalarında inovatif ve sürdürülebilir çevre yaklaşımını benimsediğini hatırlatarak, "Sabancı Holding olarak ürün, hizmet ve faaliyetlerimizin tümünde, çevresel performansımızı sürekli iyileştirmek üzere yenilikler yapmayı sürdürüyoruz. Enerjisa şirketimizi bu anlamda gerçekleştirdiği proje ve layık görüldüğü ödül için kutlarım" dedi.
Enerjisa'nın çevre dostu politika ve uygulamalara verdiği önemi vurgulayan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa çalışanlarının geliştirmiş olduğu bu proje ile Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı kapsamında ödül almaktan ve Avrupa'da Türkiye'yi temsil edecek olmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Hakman ayrıca, Enerjisa'nın, Türkiye'nin artan elektrik ihtiyacını karşılarken ortakları Sabancı Topluluğu ve Verbund'dan aldığı çevre anlayışına paralel olarak yenilikçi
teknolojilerle çevresel performansını artırdığını söyledi. Enerjisa adına, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'den ödülü alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. CFO'su Fuat Öksüz, atmosfere salınan saatte 8 milyon kilokalori'lik bir ısı enerjisinin geri kazanılarak elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan projeyi şöyle anlattı:
"Projemiz sayesinde 5 bin 400 hanelik ya da 20 bin kişilik bir yerleşim merkezinin ihtiyacına eş değerde elektrik enerjisi üretimi sağlanmış, bu ısının yaratacağı küresel ısınmanın önüne geçilmiş ve 387 bin 750 adet ağacın absorbe edebileceği miktarda karbondioksit emisyonunun atmosfere salınımı önlenmiştir."
Öksüz, bu ödülün Enerjisa'nın sadece operasyonel mükemmellik açısından değil, referans olmayı amaçladığı sürdürülebilir kalkınma açısından da önemli bir gösterge olduğu belirtti.