Gediz'de Kömür Satıcılarına Zabıta Denetimi

Kütahya'nın Gediz ilçesinde faaliyet gösteren kömür satış yerleri ve depolarda, İl Çevre Orman Müdürlüğü ile Belediye Zabıtası tarafından denetleme yapıldı.

Kütahya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Gediz Belediyesi Zabıta ekiplerince yapılan denetimlerde, yasalara aykırı satış unsuruna rastlanmadığı bildirildi.
Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, yapılan tespitlere göre 1.derece hava kirliliği sınıfında yer alan Kütahya Merkez ile Tavşanlı, Emet ve Gediz ilçelerinde, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Belediye Zabıta ekiplerince halk sağlığı ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla denetimlerde bulunulduğunu söyledi. Kış aylarında artan hava kirliliğinin oluşmasında kalitesiz kömür yakılmasının etkili olduğunu belirten Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, özellikle Gediz İlçesi'nde üretilen kömürlerin kükürt oranının yüzde 6â€"8 civarında olmasının ciddi sorunlar yaratacağından ısınma amaçlı kullanılmasının uygun olmadığını, bu nedenle kalorifer ve sobalarda Gediz kömürleri dışında valilikten satış izni alınmış kömürlerin kullanılması gerektiğini bildirdi.
Ayrıca hava kirliliğinin azalması için doğalgaz kullanımın yaygınlaştırılmasının büyük önem arz ettiğini ifade eden Başkan Saraoğlu, "Kalorifer ve sobalarda ısınma amaçlı Gediz Kömürünün kullanımının tespit edilmesi durumunda konut (daire) başına 395 TL İdari para cezası uygulanacaktır. İlçelerimizde de hava kirliliği ile mücadele çalışmalarımız devam etmektedir. İlçedeki tüm kömür satıcısı ve kömür depolarını denetim altında tutacağız. Kömür satış yerleri ile depolarda yapılan son denetimlerde çevre ve insan sağlığı açısından satışı yasaklanan türde kömüre rastlanmaması çok sevindirici. Bilindiği üzere Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğünün 26.05.2005 tarih ve 2005/6 sayılı genelgesi ile İl ve İlçe sınırları içerisinde Seyitömer Linyit Kömürü satışı ve depolanması yasaklandı. "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve yönetmelik; mücavir alanları içerisinde belediyelerin, kurallara uygun olmayan yakıtları üretenleri, satışa sunanları, ısıtma tesisi kuran ve işletenleri denetlemek ve hakkında işlem yapmakla yükümlü olduklarını belirtmiştir. Kanunların satışına müsaade etmediği tür ve cinste kömürlerin satışının yapılmaması için denetimlerimiz aralıksız devam edecek" dedi.