Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'nda görüşülüyor

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifi üzerindeki görüşmelerini sürdürürken, CHP'nin teklifin Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu ve maddelerine geçilmeden iade edilmesi yönündeki önergesi reddedildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan ve 264 milletvekilinin Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri sürüyor. Yoğun bir ilgiyle başlayan komisyon toplantısında CHP'li komisyon üyeleri, teklifi tümü üzerindeki görüşmelere geçilmeden önce usul tartışması açılmasını istedi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti'nin, 214 milletvekilinin imzasıyla verdiği ve daha sonra 61 milletvekilinin imzasının çekmesi üzerine
iade edilen ilk teklifinin geçersiz sayılamayacağını belirterek, iki teklifin bir arada görüşülmesi gerektiğini söyledi. Kart, bu teklifin iadesi için tüm milletvekillerinin imzalarını geri çekmeleri gerektiğini belirterek, eylemli bir içtüzük ihlali yapıldığını savundu.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, geçmişte bu konuda yanlışlar yapılmış olmasının, bu yanlışların sürdürülmesi gerektiği anlamına gelmeyeceğini ifade etti.
Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ise 61 milletvekilinin tekliften imzalarını çektiğini belirterek bunun üzerine Meclis Başkanlığı'nın kendisine bir yazı gönderdiğini kaydetti. Teklifteki imza sayısının 144'e düştüğünü hatırlatan Kuzu, "Ben o metni buraya getirseydim bana ne derdiniz? 'Bir Anayasa profesörüsün, saymayı bile bilmiyorsun' diyecektiniz. Geçmişteki uygulamalara baktığınızda bu beni doğruluyor. Ben bunu tamamlatmak üzere sahibine gönderdim. Onlar yeni bir teklif getirmeyi tercih ettiler. Komisyon
Başkanı olarak benim bu sürece daha farklı bir müdahalede bulunmam söz konusu olabilir mi? Bu metin ne kadar kıymetliymiş. Hala onu konuşuyoruz. Artık onu unutalım ve elimizdeki metni görüşelim" diye konuştu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise Kuzu'nun, içtüzük gereğince bu süreci komisyonun iradesine bırakması gerektiğini ancak kararı kendi başına verdiğini söyledi. Usul tartışmasının ardından CHP'li Komisyon üyeleri Atila Emek ve Atilla Kart, Anayasa değişiklik teklifinin Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilk 3 maddesine ve hukuk devleti ilkesine aykırı hükümler içerdiği, bu nedenle de maddelerin görüşülmesine geçilmeden reddedilmesi gerektiği yönünde önerge verdi.
Önerge üzerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin, AK Parti'nin fermanı olarak komisyonun huzuruna getirildiğini öne sürdü. "Niyet halis değildir. Niyetin halis olmadığı imza rezaletiyle ortaya çıkmıştır" diyen Bal, bu teklifin kanunlaşması halinde yürütmenin, yargının başına geçeceğini öne sürerek bunun Anayasa'ya aykırı bir durum olduğunu söyledi. Bal, teklifin madde görüşmelerine geçilmeden iade edilmesi gerektiğini dile getirdi.

"O ŞAHSİ GÖRÜŞÜM, BU RESMİ GÖRÜŞÜM"
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun doçent olduğu dönemde yazdığı bir yazıdan alıntı yaparak, Kuzu'nun yazısında, Anayasa Mahkemesi'ndeki hukukçu üye sayısının azalması halinde bunun, mahkemenin yargısal yönünü zayıflatacağını görüşüne yer verdiğini hatırlattı. Kuzu ise Mengü'ye, "O şahsi görüşüm, bu resmi görüşüm" karşılığını verdi. CHP Antalya Milletvekili Emek, önergeyi, Anayasa Komisyonu üyelerinin ihlal suçuyla karşı karşıya kalmamaları için verdiğini söyledi.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise teklifin icrai anlamda 28 maddesinin bulunduğunu, 16'sının yargıyla ilgili olduğunu söyledi. Gök, "Bu paket bir yargı paketidir" diye konuştu. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ise, "Bu teklifin içinde Anayasa'ya aykırı bir durum görmüyorum" dedi. Tartışmaların ardından komisyonun oyuna sunulan önerge reddedildi.
Komisyon daha sonra teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçti. Gergin geçmesi beklenen toplantının oldukça sakin bir havada sürdüğü gözlenirken, toplantının ilerleyen saatlerinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin de salona gelerek görüşmelere katıldı.