'Akademik Yükseltilmelerde Etik Sorunlar' Konferansı

Malatya İnönü Üniversitesi'nde "Akademik Yükseltilmelerde Etik Sorunlar" başlıklı konferans düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Demir, bilimsel eylemde dürüstlüğün şart olduğunu ve bu doğrultuda ahlaklı, doğru, şeffaf ve emeğe saygılı olmanın gerekliliğini anlatarak, "İlk kez araştırma ve yayın etiği 1980'in sonlarından itibaren dile getirildi. TÜBİTAK 1991'de Yayın Etiği Sempozyumu düzenledi. 2001'de Araştırma ve Yayın
Etiği Kurulu AYEK oluşturdu. Sağlık Bakanlığı aynı yıllarda ilaç araştırmaları ile ilgili sınırlı etik kurullar oluşturdu. Başbakanlığa bağlı Devlet Memurları Etik Kurulu kuruldu. Artık etik kavramlar özellikle akademik kesimlerde yaygın olarak değerlendirilmeye açıldı" dedi.
Prof. Dr. Ramazan Demir, "Türkiye, etik konusunu bilimde konuşmaya başlamıştı, geriye gidiş var. Bilim ve akademiye gönül veren Türk insanlarının emeklerinin küçümsenmesi var. Yurtdışında olumsuz reaksiyonlara sebep olan durumlar var. Bilim dünyasında daha zor yer bulma riskimiz var" diye konuştu.