Daily Times Türkiye'ye özlemini dile getirdi

Ülkenin en önemli gazetesi Daily Times dünkü başyazısında Türkiye'ye özlemi dile getirdi. Özellikle asker ve hükümet arasında yaşanan gerilime rağmen askeri müdahalele olmaması övgü aldı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün yakında ziyaret ettiği dünyanın en kalabalık Müslüman ülkelerinden Pakistan’da, ülkenin en önemli gazetesi Daily Times dünkü başyazısında Türkiye’ye özlemi dile getirdi. İşte o övgü dolu yazıdan satırbaşları:

Türkiye birçok sektörde Pakistan’la işbirliği yaptı. Pakistan-Türk uluslararası okulları ve kolejleri 1995’ten bu yana modern bir eğitim sunarken bir yandan da ılımlı İslam’ı öğretmede övgüye değer bir iş çıkarıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, Lahore ziyareti sırasında İstanbul Teknik Üniversitesi modelinden kurulacak bir teknik üniversite için işbirliği teklifinde bulundu. Bu büyük ve çok sevindirici bir öneri. Pakistan, Türkiye’nin teknik ve yüksek eğitim başarısı ve deneyiminden çok şey öğrenebilir.

Osmanlı’nın küllerinden doğan Türkiye, nispeten gelişmiş bir ülke haline geldi ve Avrupa Birliği’nin kapılarını çalmaya başladı. Çeşitli sektörlerde yapılan işbirliğinin güçlenmesine ek olarak iç işlerini yönetmek konusunda Pakistan’ın Türkiye’nin kitabından sayfalar alması gerekiyor. Türkiye, modern gelişmelerin ışığında hadislerin yeniden yorumlanması için yapılan çabalara liderlik ediyor. İşte bu, Pakistan’ın militanlık ve aşırılıkla mücadele konusunda Türkiye’den ders alabileceği ve kendi üniversitelerinde de bu alanda benzer projeler başlatabileceği konulardan birisi. Dinin katı ve eski kafalı bir şekilde yorumlanması, militan ideolojinin temellerini oluşturan hoşgörüsüzlüğü destekliyor. Bunların çağdaş yorumlarla yer değiştirmesi, Pakistan toplumunun bütün katmanlarını ele geçiren kökten dinci ideolojinin köklerini yok edebilir. Pakistan’da Türk okullarının sayısının artmasının yanı sıra dini eğitmen ve din eğitimi alan öğrencilerin değişimi de bu amaca destek verebilir.

ATATÜRK'E ÖVGÜ

Atatürk, nüfusun büyük bölümü Müslüman olmasına rağmen Türk insanının özel yaşantısında dinin önemini hiç azaltmayacak biçimde Türkiye’nin temellerini laik cumhuriyet olarak attı. Bugün iktidarda İslamcı bir parti olmasına karşın bu laik gelenek güçlü bir şekilde savunuldu. Her ne kadar kendisini laikliğin bekçisi olarak gören ordu ile AK Parti önderliğindeki iktidar arasında gerilim sürüyor olsa da asker, pürüzsüz işleyen demokratik sisteme müdahale etmedi. Devletin kurumlarının anayasa dışı güçler başvurmadan farklılıklarının üstesinden gelebilmeleri, Türkiye’deki demokratik sistemin ne kadar olgun olduğunun önemli göstergesi. Pakistan için de benzer bir geleceğin olmasını umuyoruz.