Hindistan ve Pakistan başbakanlarının sürpriz görüşmesi ilişkileri yumuşattı fakat güvensizlik devam ediyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC) liderler zirvesi için Bhutan'ın başkenti Thimpu'da bulunan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Paki

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC) liderler zirvesi için Bhutan'ın başkenti Thimpu'da bulunan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Pakistanlı meslektaşı Yusuf Rıza Gilani'nin bir araya gelmeleri uluslararası camiada sürpriz olarak değerlendirilirken, 9 ay sonra yapılan görüşme gergin iki komşunun ilişkilerini yumuşattı.

İki ülke arasında 2008 yılındaki Mumbai terör saldırılarından beri süren diplomatik açmaza bir son vermek için bir araya gelen iki liderin görüşmesi, iki ülke diplomatları arasında da "beklenenden daha pozitif" olarak yorumlandı.

Hindistan Dışişleri Sekreteri Nirupama Rao, dün Thimpu'da Hindistan ve Pakistan başbakanlarının yaptığı görüşmenin "çok iyi" geçtiğini, liderlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin, 1947 yılından bu yana 3 kez savaşan iki nükleer güç arasındaki ilişkiler açısından önem taşıdığını belirten yetkililer, toplantıdan çıkacak herhangi bir olumlu sonucun ülkeler arasındaki gerginlikleri azaltabileceğini vurguladı. Hindistan'ın en üst düzey diplomatı olan Rao, iki ülke başbakanlarının dışişleri bakanlarının ilişkilerde yeniden güven tesis edilmesinin yollarını aramakla görevlendirildiğini de ifade etti. Dışişleri bakanlarının hazırlayacağı bir yol haritası üzerinde görüşmelere devam edilmesi kararlaştırıldı. Görüşmelerin takvimi hakkında ise açıklama yapılmadı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ve Hintli mevkidaşı Somanahalli Mallaiah Krishna da görüşmenin her yönden olumlu geçtiğini ve iki ülke arasında diyalog sürecinin devam edeceğini söyledi. 24 Şubat'ta yeniden başlayan diyalog sürecinin devam etmesi konusunda liderler arasında mutabakat olduğunu belirten Kureyşi, "Biz diyalog sürecinde iki ülke arasında var olan bütün sorunların masaya yatırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"GÖRÜŞME ULUSLARARASI BASKININ SONUCU"

Fakat analistlere göre iki ülke, üzerlerindeki uluslararası baskıyı kaldırmak için bir araya geldi. Pakistanlı güvenlik ve siyaset uzmanı Askari Rizvi yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki gerginlik ne kadar bu görüşme ile yumuşamış görünse de karşılıklı güvensizliğin hala devam ettiğini dile getirdi. Rizvi, iki ülkenin de önceliklerinin farklı olduğunu, sadece uluslararası baskıyı üzerlerinden atmak için iki başbakanın görüştüğünün altın çizdi. Rizvi ayrıca iki başbakanın da dışişleri bakanlarının diplomatlar seviyesinde görüşmelere tekrar başlanması talimatı verdiğini, ancak barış görüşmelerinin devam etmesi talimatı vermediğini belirtti.

Hintli dış politika analistlerinden Raja Mohan ise iki tarafın da barış görüşmelerine tekrar başlaması için yapması gereken bir çok ödevin olduğunu söyledi. Hintli Indian Express Gazetesi yazarı Mohan, 2004-07 yılları arasında çok güzel devam eden barış sürecinin tekrar devam edebilmesi için ülkelerin ilk önce iç siyasetlerini ikna ile başlanması gerektiğinin altını çizdi. İki ülke ilişkilerinin çok kaygan bir zeminde olduğunun altını çizen Mohan, yeniden başlayan bir barış görüşmesinin olası bir provokasyon ve terör olayından etkilenmemesi için iki tarafın da iç siyasette kaybetme endişesinden uzak olması gerektiğini vurguladı.

Pakistan ile Hindistan arasında ilk olarak 2004 yılında başlayan barış süreci 2008 yılında, 160 kişinin öldüğü Mumbai saldırılarından sonra kesintiye uğramıştı. Nükleer güce sahip iki komşu ülke arasında başta Keşmir sorunu olmak üzere, su kaynakları paylaşımı, sınır problemleri, terör olayları ve 60 yıllık düşmanlıktan kaynaklanan güvensizlik ve problemler çözüm bekliyor.