Eski Tarım Bakanı Prof. Gökalp: Et fiyatlarının artış sebebi üç büyük firmanın böyle istemesi

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, et fiyatlarındaki artışı ve et ithalatının nedeninin, Türkiye'deki üç büyük firmanın iste

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, et fiyatlarındaki artışı ve et ithalatının nedeninin, Türkiye'deki üç büyük firmanın isteği olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 'Alınteri Dergisi'nin düzenlediği konferansa katıldı. Et fiyatları ve et ithalatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Gökalp, et ithalatı ve fiyat artışlarının sebebinin, üç büyük firmanın isteği olduğunu savundu.

Türkiye'de hayvan sayısının önemli oranda azaldığını dile getiren Gökalp, buna rağmen et ihtiyacını karşılayacak hayvanın bulunduğunu söyledi. Et sıkıntısını 6 günde giderebileceğini iddia eden Gökalp, "Bana müsaade etsinler bir haftada et sorununu çözerim. Buradan bir öğrenci alıp götürürseniz o da çözer. Bir hafta bilgisayar başına geçerseniz. Açacaksınız bilgisayarı, kaç tane dana, kaç tane buzağı var tespit edersiniz. Gider tosun başı 400 verirsiniz. Kesimde de 600 verirsiniz. O zaman kesimhanelerin önü hayvanla dolar. İthalatı başlatırsanız ne zaman durduracaksınız. Durduramazsınız." ifadelerini kullandı.

İthal etle et fiyatının düşeceğinin büyük büyük bir yalan olduğunu ileri süren Gökalp, et ithal edilecek ülkelerdeki et fiyatlarının da Türkiye'deki et fiyatlarına yakın olduğunu kaydetti. Bunun dışında, ithal edilecek diğer etlerin koca ineklerin etleri olduğunu savunan Gökalp, "Dışarıdan köpek mamalarına dahi konmayan koca ineklerin etlerini getirirseniz belki biraz ucuzlar. Bir de daha önce kesilmiş hangi hastalığı taşıdığı belli olmayan belgesiz hayvan etlerini alacaksınız. Bunlar ciddi hastalıkları da beraberinde getirecek." dedi.

Türkiye'nin et ithal etmesinin, Tarım Bakanlığı yapmış biri olarak kendisini utandırdığını belirten Gökalp, 1996'dan beri et ithal edilmediğini, 96'dan sonra da herhangi bir doğal afet olmadığını dile getirdi. Et fiyatlarının spekülasyonlara bağlanmasını eleştiren Gökalp, şöyle devam etti: "Ette spekülasyon, soyada spekülasyon, sütte spekülasyon, baklada, mercimekte spekülasyon, korkuyorum bir gün bir spekülasyon çıkar gelir de ailemizi dağıtır."

Tarımın, hizmet sektörü kapsamına alınması gerektiğine vurgu yapan Gökalp, Avrupa'daki bir çok ülkenin çiftçiyi bu anlamda desteklediğini söyledi. Güçlerinin olması durumunda, tarımın hizmet sektörüne alınması için elinden geleni yapacağını belirten Gökalp, "Üretim yapan köylüleri hizmet sektörüne almanın mücadelesini vereceğim. Para var mı ? Fazlasıyla var. Sığırcılık yapan, pancar eken, hayvancılık yapan benim için yapıyor. Tıkır tıkır parasını ödememiz lazım. Böyle olunca ziraat mezunu öğrencinin işi hazır olur." şeklinde konuştu.