Erzurum'dan Cihaner'in dosyası istendi

Ergenekon soruşturması kapsamında 'terör örgütü üyeliği'nden tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılanmasına Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi'nde başlandı.

Avukatı Turgut Kazan, Cihaner ile Orgeneral Saldıray Berk'in yargılanacağı Erzincan'daki Ergenekon davası ile Yargıtay'daki davanın birleştirilmesini talep etti. Dosyanın Erzu-rum'dan istenmesine karar veren Yargıtay, duruşmayı 14 Mayıs'a erteledi. Avukat Kazan'ın 'Duruşmayı nisan ayı içine verseniz' talebi kabul edilmedi. Duruşmaya YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, yönetim kurulu üyeleri, bazı hakim ve savcılar ile eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da katıldı. Verilen arada, Tarhan, yönetim kurulu üyeleri ile Cihaner'in avukatı Kazan, durum değerlendirmesi yaptı. Cihaner'in eşi Muteber Cihaner'in duruşmaya avukatı Kazan ile değil Erzincan Cumhuriyet Savcısı Kerem Uçkan ile birlikte geldiği görüldü. Muteber Cihaner, Savcı Uçkan'la yan yana oturdu. Savcının Cihaner'in eşi ile birlikte Karayolu ile Ankara'ya geldiği öğrenildi.

Turgut Kazan, Erzurum 2. ceza ağır Mahkemesi'nde açılan dava ile Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki dava iddianamelerindeki suçlamaların benzerlik taşıdığını öne sürdü. Kazan, Cihaner'in yürüttüğü İsmailağa Cemaati'ne yönelik soruşturmaların görevinin gereği olduğunu, ancak ihbar mektubu nedeniyle bu soruşturmaların 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulanması'' şeklinde değerlendirildiğini savundu. Kazan, bu değerlendirmenin doğru olmadığını ileri sürdü. Yargılamanın selameti açısından yargılamayı yapan Yargıtay üyelerine 'sosyal alarmın tehlikeye yol açacağı, buna karşı duyarlı olması' uyarısında bulundu. Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'nın Cihaner'in görevi nedeniyle yürüttüğü soruşturmalar sebebiyle suçlandığını öne süren Kazan, görülen dava ile Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava arasında fiili ve şahsi bir bağlantı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesini istedi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, ifadesi alınmayan sanıkların ifadelerinin alınmasını ve Erzurum'daki dosyanın istenmesini talep etti. 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Cihaner'in sorgusunun mahkeme huzurunda yapılması zorunluluğu bulunduğu için gelecek duruşmada hazır bulunmasına karar verildiğini belirtti. Ülker, Cihaner'in başsavcılık görevinde bulunduğu dönemde yürüttüğü Fethullah Gülen soruşturmasına ilişkin dosya ile Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İsmailağa Cemaati ve Fethullah Gülen grubuna ilişkin yürüttüğü soruşturmaların akıbetlerinin sorulmasına karar verildiğini söyledi.


13. Ağır Ceza da Erzincan dosyasını inceleyecek

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak Ergenekon terör örgütü dava dosyasının bir suretini istedi. Mahkeme, dosyayı birinci Ergenekon davası kapsamında inceleyecek. Ayrıca 'kimyasal ilaç veriliyor' iddialarına ilişkin de Alparslan Arslan'ın Adli Tıp Kurumu'na sevk edilip kan ve kıl örnekleri alınarak inceleme yapılmasına hükmedildi. Birinci Ergenekon davasının 27 Mart'ta görülen duruşmasında alınan taleplere ilişkin ara kararlar mahkeme heyeti tarafından açıklandı. Mahkeme, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Berk'in sanıkları arasında bulunduğu davanın dosyasının, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmesine karar verdi. Ayrıca, Danıştay tetikçisi Arslan'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na sevk edilerek, rahatsızlığının kimyasal madde verilmesi sonucu oluşup oluşmadığının araştırılmasını talep etti. Vücudundan kan ve kıl örneği alınmasını ayrıca beyin tomografisinin çekilmesini, bunun için gerekirse zor kullanılmasını karara bağladı. Mahkeme ayrıca MİT Müsteşarlığı'na yazı yazılarak Mehmet Eymür'ün tanık olarak verdiği ifadesinin Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nun 29. maddesi kapsamında incelemesi yapılarak, bu ifadenin MİT görevlisinin görevinin gizliliği ile devlet çıkarlarının zorunlu kıldığı izne tabi olup olmadığının sorulmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı ve Cezaevi Müdürlüğü'ne yazı yazılarak Danıştay saldırısı sanıklarının cezaevindeyken kimlerle görüştüklerini ve kimlerle mektuplaştıklarının belirlenmesini istedi.

Kaynak: Zaman