Marmara Belediyeler Birliği Genel Kurulu

Türkiye'nin 11 farklı ilinden 276 belediyenin üye olduğu Marmara Belediyeler Birliği'nin Bursa'da yapılan genel kuruluna Birliğin Başkan vekili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,de katıldı

Marmara Belediyeler Birliği Genel Kurulu
Türkiye'nin 11 farklı ilinden 276 belediyenin üye olduğu Marmara Belediyeler Birliği'nin Bursa'da yapılan genel kuruluna Birliğin Başkan vekili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,de katıldı.
Altı ayda bir gerçekleştirilen Marmara Belediyeler Birliği'nin genel kurulu, yeni tamamlanan Bursa Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya Ortadoğu ülkelerinin belediye yöneticileri büyük ilgi gösterdi. Bahreyn'in Manama, Katar'ın Doha ve Kuveyt'in Kuveyt belediyelerinin yetkilileri ile Filistin'in El-Halil ve Beyt Sahur, Ürdün'ün Al-Salt ve Petra belediyelerinin başkanları, Birliğin Başkanvekili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı, Birliğin Başkan Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci ile birlikte 11 farklı ilden Belediye Başkanları katıldı.
Genel kurulda konuşan Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Arap ülkelerindeki yerel yönetimlere destek veren Marmara Belediyeler Birliği, Türk belediyecilik tecrübesini Ortadoğu'ya aktarmaya devam edecek. Körfez ülkeleri Belediyeler Birliği'nin kuruluşuna tam destek verecek" dedi. Genel kurulun açılış konuşmasında belediyeciliğinin özünün katılım olduğunu vurgulayan Altepe, hizmetlerin birlik ve beraberlik içinde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi. MBB'nin 35 yıl önce bu maksatla yola çıktığını ve yerel yönetim konusunda önemli bir mesafe kat ettiğini söyleyen Altepe, "Ülkemizde yerel yönetim sisteminin geliştirilmesi, büyükşehir belediyelerinin kurulması ve yerel yönetim reformunun yapılması sürecine önemli katkılar sağladık. Birliğimiz bugün Türkiye'nin en önemli
"belediyecilik eğitim merkezi" haline gelmiştir. 2009 yılında 130 farklı eğitim programı ile yaklaşık 11 bin belediye çalışanına hizmet içi eğitim hizmeti verdik" dedi.
MBB üyesi belediyelerin festivallerde sanatçılara faza para ödememesini isteyen Altepe, "Bizlere müracaat ettiğiniz takdirde istediğiniz sanatçıları sizlere daha fazla yük olmadan temin edebiliriz" diye konuştu.
Birliğin Başkanvekili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da toplantıda birliğin çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaparak, faaliyet raporunu okudu.
Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nassir Abdullah Al-Kaabi de, Bursada'ki belediyelerin işleyişini gördüklerini söyleyerek, birlik üyesi belediye başkanlarını Doha'ya davet etti. Arap devletleri ve Türkiye arasında ortak adetler ve çıkarlar bulunduğuna dikkati çeken Al-Kaabi, "Türk-Arap ilişkileri son yıllarda büyük bir gelişme içinde. Bunu evvela ekonomi alanında zirveye taşımalıyız. Körfez ülkeleri birlik kurmayı hedeflemektedir. MBB ile dayanışma içinde olmayı ve Körfez bölgesinde teşkilatlar kurmalarını
ümit ediyoruz" diyerek destek istedi.
Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Kurlu Müdürü Lütfü Akça ise, "Bursa'da çevre çalışmalarında bir ivme var. Belediyelerimiz kendi yükümlülüklerinin yanında sanayicileri uyararak bizlere destek oluyor. Belediyelerin su ve görüntü kirliliği ile ilgili çalışmaları var. Onlara bu hususta destek veriyoruz" dedi.
Atık yönetiminde katı atık bertaraf tesislerinin kurulması gerektiğini vurgulayan Akça şunları söyledi:
"Son yıllarda bu konuda sevindirici gelişmeler olduğunu söylebiliriz. 2003 yılında az sayıda tesis varken şu anda 42 adet düzenli depolama tesisi var. Yıl sonuna doğru 55'e çıkmasını bekliyoruz. Bu tesislerde 40 milyon nüfusun katı atıkları depolarının hale gelecek. 36 ilde toplama tesisi var. 33 milyon nüfusun ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplanmasını sağlayacak sistem kurulmuş durumda, ama tam işleyemiyor. Uygulamada sıkıntılar var. Problemleri çözmek için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Tıbbi
atık ve hafriyat atıklarında belediyelerin çalışmaları var. Entegre atık yönetimiyle ilgili gerekli alt yapıyı hazırlamaya gayret ediyoruz. Ancak belediyeler tarafından kurulan düzenli depolama tesisleri maalesef vahşi depolama tesisi olarak kullanılıyor. Bunun sebebi teknik eleman yetirsizliği veya eğitimsizliktir. Bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz".
Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Kurlu Müdürü Lütfü Akça ile MBB Başkanı Recep Altepe arasında ortak çalışma protokolü imzalandı. Protokol kapsamında katı atık, atık su, su yönetimi, görüntü, gürültü, çevre ve deniz kirliliğinin önlenmesi ile ağaçlandırma ve ormanlık alanların korunması ve geliştirilmesi hususunda MBB üyesi belediyelerin personeline yönelik eğitimler verileceği öğrenildi. Protokolün ardından genel kurula geçildi.
Yapılan Genel kurul sonunda Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Başkan vekili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu yeniden seçilirken, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci bölgesel birimlerle gerekli olan irtibatları kurma komisyonuna, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ise Kültür Hizmetlerini sürdürme komisyonuna seçildi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin Bursa'da yapılan genel kuruluna Birliğin yeniden Başkan vekilliğine seçilen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu genel kurulu değerlendirdi. Başkan Toçoğlu " Katıldığımız önemli bir toplantı oldu. Çok yararlı geçti. Diğer belediye başkanı arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk. Çok verimli geçti. Yeniden başkan vekilliğine seçildiğim için mutluyum" dedi.
Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli yapılan Genel kurulu değerlendirirken, toplantının çok verimli geçtiğini söyledi. Dişli açıklamasında" Geniş bir toplantı oldu. Çevre ile ilgili çalışmalar gözden geçirildi. 2010 yılında yapılacak çalışmaları gözden geçirdik. Yeni komisyonlar kuruldu. Sakarya'dan benimle beraber Hendek Belediye Başkanımız Ali İnci ile birlikte kurulan komisyonlarda görev aldık" dedi.