Türkmenlerin geleneksel yayla şenliği başladı

Türkmenistan'da, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Dünya Türkmenleri Yayla Festivali, büyük bir şenlikle başladı. Ahal vilayeti yaylasında yapıl

Türkmenistan'da, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Dünya Türkmenleri Yayla Festivali, büyük bir şenlikle başladı. Ahal vilayeti yaylasında yapılan festivale, ev sahibi Türkmenistan yanı sıra Türkiye, Afganistan, Tacikistan, Rusya, Almanya, Özbekistan ve İran'dan gelen Türkmenler iştirak ediyor. Türkiye'den Burdur ve İstanbul'dan gelen toplam 10 Türk vatandaşı da yayla şenliklerine katıldı. Festival, 30 Nisan' kadar devam edecek.

Türkmenistan Kültür Bakanlığı ile merkezi Türkmenistan'da bulunan Dünya Türkmenler Birliği'nin düzenlediği festival, başkent Aşkabat'a 20 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinin yaylasında renkli görüntülerle başladı. Festival dolaysıyla yazılı mesaj yayınlayan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, etkinliğin dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkmenlerin kültür ve medeniyetinin sergilenmesine önemli katkı sağladığını belirtti.

Dünya Türkmenleri Birliği Başkan Yardımcısı Annagurban Aşırov, bu sene festivale yoğun ilgilin olduğunu kayd etti. Festival çerçevesinde yabancı ülkelerden gelen konuklara kalabalığa hitap etti. Festivalde Türkiye'yi temsil eden Burdurlu Türkmenlerden Halil Er konuşmasında, bütün Türkmenler olarak bir sofranın etrafından toplandıklarını kaydederek, ata vatan Türkmenistan'a gelmekten son derece mutlu olduğunu ifade etti.

Resmi konuşmaların ardından, her ülkenin kendine has, Türkmen geleneklerini yansıtan önceden kurulan çadırlar tek tek gezildi. Her ülkeden gelen heyet değişik folklor gösterisinde bulundu.

TÜRKİYELİ YÖRÜK ÇADIRINA YOĞUN İLGİ

Türkiyeli Yörüklerin çadırının önünde kalabalıklar hiç eksik olmadı. Gelenlere, pilav üstü döner, ekmek arası döner ikram edildi ve Türk tatlıları dağıtıldı. Hatta diğer ülkelerden gelenlerin bile en çok rağbet ettiği yer Türk çadırı önü oldu. Yörükler, bu yıl Türkçe Olimpiyatları'nda Türkmenistan'ı şarkı dalında temsil edecek olan Dövran Annamemmedov'un Türkçe şarkılarını büyük keyifle dinlediler. Türkmen-Türk Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi yaylada alkış aldı.

ÇOK GÜZEL BİR FESTİVAL

Cihan'a açıklamalarda bulunan Burdurlu Yörük Er, "Çok güzel bir festival. Dünya Türkmenlerin bir araya gelmesi, gelenek-göreneklerini bir-birine aktarması, 100 yıllar önce atalarımızın göçmüş topraklarına gelmek bizi mutlu ediyor. Çok duygulu anlar yaşadık. Çok güzel geçiyor. Türkiye'deki Teke Türkmenlerin gelenek ve göreneklerini burada yansıtmaya çalışacağız. Özellikle bizim yöremizde sipsi, burada da aynı müzik aletlerin çalındığını gördük. Demek ki atalarımız, aynı müziği ve aynı gelenek-göreneği burada yaşatmışlar. Yıllar geçse de, gelenekler ve görenekler kaybolmuyor. Biraz değişiklik oluyor ama aynı gelenek ve görenekler yaşanıyor. " dedi.