Polisten izin çıkmadı, 29. New York Türk Günü Yürüyüşü bu yıl tehlikede

Bu yıl 23 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanan 29'uncu Türk Günü Yürüyüşü, New York polisinin gerekli izni vermemesi nedeniyle tehlikeye girdi. 29 yı

Bu yıl 23 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanan 29'uncu Türk Günü Yürüyüşü, New York polisinin gerekli izni vermemesi nedeniyle tehlikeye girdi. 29 yıl önce Ermeni terör örgütü ASALA'yı protesto etmek için başlatılan ve daha sonra festivale dönüşen Türk Günü Yürüyüşü için New York polisi aynı gün yapılacak, 46. İsrail Milli Günü'nü gerekçe gösterdi.

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından her yıl mayıs ayının üçüncü cumartesi günü yapılan yürüyüş, Türk Milli Futbol Takımı'nın 22 Mayıs'ta oynayacağı Çek Cumhuriyeti maçı nedeniyle Pazar gününe alınmıştı. TADF Başkanı Kaya Boztepe, yürüyüş konusunda yaşanan sıkıntıyı doğrulayarak, "Gerekli izni almak için uğraşıyoruz. Henüz her şey bitmiş değil. Muhakkak yürüyüş olacak. Gerekirse Michael Bloomberg'e giderek gerekli izni alacağız." dedi.

New York Polis Teşkilatı'ndan (NYPD) ismini açıklamak istemeyen rütbeli bir polis memuruna göreyse 23 Mayıs'ta Madison Caddesi üzerinde gösteri ekiplerinin geçit töreni kesinlikle yapılmayacak. NYPD'i, New York Park Müdürlüğü'nün her yıl yürüyüş bitiminde kullanılan Dag Hammarskjold Park için Türk toplumuna izin verdiği kaydederek, "Yürüyüş, Manhattan değil ama Brooklyn'de yapılabilir." dedi. Ayrıca Türk toplumuna alternatif yer gösterildiğini ifade etti.

Yürüyüş konusunda pek dillendirilmese de 28. Türk Günü Yürüyüşü'nde TADF Başkanı Kaya Boztepe'nin yaşanan bir tartışma nedeniyle New York Polisini ayrımcılıkla suçlaması ve ıslıklatmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Her yıl Manhattan'da bulunan Madison Caddesi ile 57. Sokağın köşesinde başlayan yürüyüş, Türkiye Cumhuriyeti'nin New Yok Başkonsolosluğuna komşu olan Dag Hammarskjold Park'ta verilen konserlerle son buluyordu.