Turisti kolundan tutup zorla iş yerine çekenin dükkanı kapatılacak

Antalya'nın Alanya ilçesinde, iş yerinin önünde bekleyerek turisti kolundan tutup alış veriş yapmaya zorlayan tezgahtarın çalıştığı dükkana kapatma ce

Antalya'nın Alanya ilçesinde, iş yerinin önünde bekleyerek turisti kolundan tutup alış veriş yapmaya zorlayan tezgahtarın çalıştığı dükkana kapatma cezası verilecek.

Üç defa kapatma cezası alan iş yerinin ruhsatı iptal edilecek.

Turizm bölgelerinde özellikle yaz dönemlerinde hanutçuluğun önlenmesiyle ilgili tedbir alınıyor. Dükkan önünde bekleyen ve turist geçerken kolundan tutup içeri çeken tezgahtarların da turizmi baltaladığını belirten Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, "Sosyal Sigortalar Kurumu mevzuatı gereği iş yerlerinde sigortasız eleman çalıştırmak yasaklandı. Özellikle turizm bölgelerinde sezon açıldığında primle çalışan kişiler para kazanabilmek için dükkan önünden geçen turiste zorla bir şeyler satmaya çalışıyor. Sigortalı çalışanların güvencesi olacağı için turisti üzmez." diye konuştu.

İş yerlerinde primle eleman çalıştırma yöntemi hukuka da ticaret etiğine de aykırı olduğunu ifade eden Doğan, "Belediyeler yapılan uygulamalarda zabıtalar aracılığıyla iş yerinde çalışan işçilerin sigortalı olup olmadığını sorgulamak zorunda. Sigortasız işçi çalıştıranların sosyal güvenlik kurumuna bildirilmeleri gerekiyor. Polis ve jandarma konuyla ilgili titiz çalışıyor." şeklinde konuştu.

Turiste kaba davranarak, kolundan tutup dükkana çekerek para kazanan kişilerin turizmin zarar görmesinin çok da umurunda olmadığına dikkat çeken Kaymakam Doğan, şöyle devam etti: "Turistlerin kolunu bacağını tutarak onlara zorla bir şeyler satmaya çalışan elemanlar genellikle sigortasız ve primle çalışanlar. Kontrol altında tuttuğumuz taktirde bunlar olmayacaktır. Çalışacak kişiler de sosyal güvenlik şemsiyesi altında olacak. İş yeri de sigortasız işçi çalıştırma riski ve cezasıyla karşı karşıya olmayacak."

Sigortalı eleman çalıştırmanın hizmet kalitesini artıracağına dikkat çeken Doğan, kurallara uymayanlara ağır ceza vereceklerini söyledi.