Sampaio: Türkiye'yi AB bünyesinde görmek istiyoruz

Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları'nın Nisan ayı konuğu olarak brifing veren Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve

Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları'nın Nisan ayı konuğu olarak brifing veren Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio, Avrupa Birliği (AB) içinde Türkiye'nin varlığını görmek istediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Zapatero'nun öncülüğünde başlatılan Medeniyetler İttifakı'nca düzenlenen İstanbul Konferansları'nın Nisan ayı konuğu olarak konuşma yapan Jorge Sampaio konuşmasında kültürel çeşitliliğin iyi yönetimine dikkat çekti. Medeniyetler İttifakı'nın önündeki zorlukları sıralayan Sampaio, ittifakın kültürler arası diyalog ve işbirliği için kapsamlı bir platform oluşturmaya çalıştığını anlattı. "Kültürlerarası gerginliğin olduğu zamanlarda ittifakın broker gibi, aracı gibi, moderatör gibi bir rol üstlenmesi çok önemli." diyen Sampaio konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Irkçılığı, ırk ayrımcılığını, yabancı korkusunu, hoşgörüsüzlüğü, dini inançlara bağlı ayrımcılığı içeren konularda, ittifak, bilgilendirme tartışmalarının yapılacağı ortamların sağlayıcısı olmak durumunda. İslamofobiye bakacak olursak, çok ciddi şeyler yapılması gerekiyor. Öncelikle yerel seviyede politik tepkilerin verilmesi gerekiyor. Bir yandan Müslümanların farklı toplumlardaki durumu çok ciddi şekilde ayrılmış durumda, diğer yandan Müslümanlar da kendi farklı ulusal, kültürel ve dini geçmişlerinden kaynaklanan İslamı uygulamakla ilgili de farklı pratiklere sahipler. Öncelikle her türlü genellemelerden kaçınmak lazım. Korkuları azaltmak lazım. İnkar çemberinden ve karşılıklı olarak eylemleri durduran bir karşılıklı kurbanlaştırma yaklaşımından uzaklaşmak lazım. Müslüman toplumlara daha detaylı bilgi sahibi olarak yaklaşmak lazım. Daha iyi bir gelecek oluşturmak için İslamofobinin tezahürlerini engelleyecek tedbirlerin alınması gerekir.''

"Karşımızda diğerleri varken nasıl bir arada yaşayacağız'' konusunun asıl sorun olduğuna da işaret eden Sampaio, sürdürülebilir uzlaşmanın sağlanmasının önemini vurguladı. Sampaio, kültürel çeşitliliğin insan onuruna saygının bir parçası olduğunu da ifade ederek, herkese aynı hakların, farklı olma hakkının da sağlanması gerektiğini kaydetti. İttifakın hedefinin duvarları yıkmak, köprüleri inşa etmek ve ortak alan oluşturmak olduğunu belirten Sampaio, ittifakın dini bir kurum olmadığını ve politik olarak da sorun çözücü konumda bulunmadığını söyledi.

Sampaio, Avrupa'nın genelinde de kültürel çeşitliliğin var olduğunu ifade ederek, ''Biz AB içinde Türkiye'nin mevcudiyetini görmek istiyoruz. Türkiye'nin ilerleme yolundaki çabalarını takdirle karşılıyorum. Bu yoldaki girişimlerinizi yarıda bırakmamanızı da öneriyorum'' dedi. AB'ye üye ülkelerin de kültürel çeşitlilik içinde olduklarını anımsatan Sampaio, artık adı çok kültürlülük olan yeni sorunu çok iyi anlamak gerektiğini kaydetti.

Başbakanlık Müşaviri Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Bekir Karlığa da, İstanbul Konferanslarının süreceğine işaret ederek, Mayıs ayında Seyyid Hüseyin Nasr, Haziran ayında da Katar Emirinin eşi Şeyha Mozah'ın konuşmacı olacağını söyledi. Karlığa, konferanslarda Umberto Eco, Amin Maalouf ve Paulo Coelho'yu ağırlamak istediklerini ve bu konuda çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi.