Katar Kültür Bakanı: Türkiye'nin Araplar nezdinde çok özel bir yeri var (Özel)

Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Dr. Hamad bin Abdülaziz Al-Kavariy, kendisini ziyaret eden bir grup Türk gazeteci ve işadamına yaptığı açıklamada

Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Dr. Hamad bin Abdülaziz Al-Kavariy, kendisini ziyaret eden bir grup Türk gazeteci ve işadamına yaptığı açıklamada Türkiye'nin Araplar, özellikle de Katarlıların nezdinde çok özel bir yeri olduğunu söyledi. Katar merkezli El Cezire kanalının da Türkçe yayına başlamayı ciddi ciddi düşündüğünü kaydeden Katarlı Bakan, Türk hükümetinin, özellikl de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı tutumundan övgüyle bahsetti. Al-Kavariy, Erdoğan için "Davos'taki cesur duruşunu unutamayız." dedi.

Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Dr. Hamad bin Abdülaziz Al-Kavariy Bakanlık ofisinde Türkiye'den gelen gazeteci, iş adamı ve yönetmenlerden oluşan heyet ile görüştü. Misafirlerini kapıda sıcak bir şekilde karşılayan Bakan Al-Kavariy ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı görüşme sırasında misafirleriyle Türkiye-Katar ve Arap ülkeleri ile olan ilişkileri üzerinde durdu. Ziyarette Türkçe ile Arapçanın birbirine olan yakınlığı, Osmanlı Devletinin Arap ülkelerindeki varlığı ve Osmanlının bilgede yaptığı hizmetler konuşuldu.

"Türkiye'nin Arapların genelinde ve özellikle Katarlıların nezdinde çok özel bir yeri vardır." diyen Katarlı Bakan, Türkiye ile Katar arasındaki ilişkileri geliştirecek, güçlendirecek bütün vesileleri oluşturmaya hazır olduklarını ifade etti. Bakan Al-Kavariy sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye kültürel açıdan çok zengin bir ülke, siyasi ve iktisadi alanların yanı sıra kültürel alanda da iki ülke arasında işbirliği yapılabilecek çok konu var. Türkiye Kültür Bakanı ile birden fazla görüşmem oldu. İki ülke arasında önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen birçok projemiz var. Ayrıca bu yıl İstanbul Avrupa kültür başkenti, Doha da (Katar'ın başkenti) Arap kültür başkenti. İkisi de aynı döneme denk geldi. İstanbul'un bir başka özelliği de her kültüre başkent olabilecek bir yapıya sahip."

EL CEZİRE'NİN TÜRKÇE YAYINA BAŞLAMASINI CİDDİ OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ

Dünyaca ünlü El Cezire kanalının merkezi olan Katar'ın Kültür Bakanı, Türkçe yayın yapan bir kanal kurulmasını ciddi biçimde düşündüklerini de aktardı. Bakan, EL Cezire'nin İngilizce kanalının dünyada 8 milyon kişiye ulaştığını vurguladı.

Görüşmenin ardından Cihan'a açıklamalarda bulunan Katarlı Bakan, "Türkiye ile Katar ilişkilerinde çok sağlam bir alt yapı var. Her iki ülkede bu sağlam alt yapıdan istifade etmesi lazım, her alanda ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım." dedi. Bakanlık olarak Türkiye ile yapılacak çok çeşitli ve zengin işbirliği konuları olduğunu düşündüklerini kaydeden Dr. Hamad bin Abdülaziz Al-Kavariy "Her iki ülkenin de siyasi iradesi bunu yapmamıza destek olmaktadır. Şunu söyleyebilirim biz sıfırdan başlamıyoruz. Bu ilişkilerimiz zaten daha önceden de vardı." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL HER KÜLTÜRE BAŞKENTLİK YAPABİLECEK BİR YAPIYA SAHİP

Geçen yıl Türk Kültür Bakanı ve Bakanlık yetkilileriyle birçok görüşmesi olduğunu anlatan Al-Kavariy, "Bu görüşmeler neticesinde ilişkilerimizi güçlendirecek, ilerletecek bir takım anlaşmalara vardık. Kültür Bakanı Katar'ı ziyaret etti, ben de İstanbul'u çeşitli nedenlerle birden fazla kez ziyaret ettim. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti, Doha'da Arapların Kültür Başkenti, İstanbul her kültüre başkentlik yapabilecek bir yapıya sahip." dedi.

İstanbul'u "her kültüre başkentlik yapabilecek bir yapıya sahip" diye öven Katarlı Bakan, ardından şöyle devam etti: "İstanbul sadece Türkleri değil aynı zamanda Arapları da ilgilendiriyor. Çünkü İstanbul bir dönem büyük bir imparatorluğa başkentlik yapmıştı ve Arap ülkelerinin birçoğu da bu imparatorluğun bir parçasıydı."

Türkiye ile yaptıkları bir anlaşma çerçevesinde önümüzdeki günlerde Doha'da yapılacak kitap fuarında Türkiye'yi onur konuğu olarak ağırlayacaklarını kaydeden Bakan Al-Kavariy, "Bu yıl Türkiye'yi onur konuğu seçmemizin birçok sebebi var. Bu sebeplerin en önemlisi ve birincisi aramızda ki derin ve tarihi bağlar." dedi.

KATAR İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİMİZDE SINIR YOK

Arap âlemi ve Katar açısından Türkiye'yi önemli kılan etkenler konusunda ise Katarlı Bakan, şu ifadeleri kullandı: "Tarihi, dini ve kültürel sebepler mevcut. Türkiye komşu bir ülke, Müslüman ve İslam tarihinde önemli rol oynamış bir ülkedir. Türkiye ile Arap âlemini birbirine bağlayan sosyal, kültürel ve coğrafi etkenler var. Aynı zamanda ortak çıkarlar var, fakat bu çıkarlar tek taraflı değil her iki tarafın menfaatine olan çıkarlardır. Başbakan Erdoğan'ın Arap âleminde çok büyük ve önemli bir yeri var. Davos'taki cesur duruşunu unutamayız."

Türkiye'den Katar'a son dönemlerde çok önemli üst ziyaretler gerçekleştiğini; ama kendisinin özellikle Başbakan Erdoğan'dan söz etmek istediğini kaydeden Katar Kültür Bakanı, "Özellikle hakkı savunan tutum ve davranışları neticesinde Başbakan Erdoğan'ın Arap âleminde çok büyük ve önemli bir yeri var. Ayrıca Türkiye'nin İsrail'deki Büyükelçisinin küçük düşürülme girişimine karşı gösterdiği tutumu da takdirle karşılıyoruz. Türkiye İsrail'den 24 saat içerisinde özür beklediğini beyan etmiş ve bu özür gerçekleşmişti. Bu tutum Arap âleminde büyük bir yankı uyandırmıştır." diye ekledi.