İsrailli turist 'one minute' krizini 1 yıl sonra unuttu

2010 yılının ilk çeyreğindeki turizm rakamları İsrailli turistin aradan geçen bir yıl içinde 'one minute' krizini unuttuğunu gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2009 yılındaki Davos Dünya Ekonomi Forumu’da gerçekleştirilen ‘Gazze Ortadoğu’da Barış Modeli’ oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yönelik ‘one minute’ çıkışının ardından İsrail’den gelen turist sayısı bıçak gibi kesilmişti.

Ocak-Mart 2010 döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı toplam yüzde 11.2 artarak 3.1 milyon kişiye çıktı. aynı dönemde, İsrail’den gelen turist sayısı ise yüzde 55’lik artışla 36 bin 284 kişiye ulaştı. İsrailli turistle özellikle mart ayındaki patlama dikkat çekiyor. Geçen yıl mart ayında sadece 9 bin kişi gelirken, bu yıl aynı dönemde bu rakam yüzde 112’lik bir artışla 19 bini aşmış durumda.

İRAN PATLAMA YAPTI

İsrail’deki hareketin yanı sıra İran ve Suriye’den gelen turist sayısındaki patlama dikkat çekiyor. 2009 yılında İran’dan gelen ziyaretçi sayısı ilk çeyrekte 203 bin kişi iken bu rakambu yılın aynı döneminde yüzde 116 artarak 440 bin kişiye ulaştı. Vizenin kaldırıldığı Suriye’deki artış da yüzde 100 oldu.

‘İSRAİLLİLERDEN TEKLİF’

Havayolu şirketleri İsrail’den turist getirme yarışındalar. Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü Tel Aviv seferi bulunuyor. Bunun yanı sıra İsrail’de devlete ait durumda bulunan El Al Havayolları, Atlas Jet’e ‘arayı düzeltelim, seferleri artıralım’ teklifi yaptı. İki şirketin ortak seferlerinin önümüzdeki hafta başlayacağı belirtildi.

Türkiye’ye gelen Ermeni sayısı da arttı

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin sözde soykırım tasarısını kabul etmesinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ‘Türkiye’de kaçak bulunan Ermenileri gönderebiliriz’ açıklamasına rağmen ilk çeyrekte bu ülkeden gelen ziyaretçi sayısında artış olduğu gözleniyor. Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir artış yaşanırken, gelen sayısı da 8 bin 197 kişiden 9 bin 260’a çıkmış görünüyor.

Yunanlı alışverişe geliyor

Yılın ilk çeyreğinde bir diğer dikkat çeken ülke de krizdeki Yunanistan oldu. IMF ile 45 milyar dolar için masaya oturan Yunanistan’dan gelen turist sayısı Ocak-Mart döneminde yüzde 12’lik artışla 111 bin kişiyi aştı.Yunanlı turistler genelde Edirne ve İstanbul’a alışveriş amaçlı olarak günübirlik gelmeyi tercih ediyorlar.

GAZETE HABERTÜRK