Aydın'da 'Kansere Bakış' Seppozyunu

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Kansere Bakış' konulu sempozyum düzenlendi.

Aydın'da 'Kansere Bakış' Seppozyunu
  Aydın Kültür Merkezi ' nde düzenlenen sempozyuma Vali Yardımcısı Celal Ulusoy , Sağlık Müdür Yardımcısı Dr . Bekir Sıtkı Sahin , SağlıkGrup Başkanları ve sağlık personelleri katıldı .
Açılışta konuşan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr . Bekir Sıtkı Şahin , kanserin Türkiye ' de görülen ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi . Kanser tedavisi maliyetinin yüksek olması nedeniyle erken teşhisin önemine işaret eden Şahin , kansere neden olan tütün ürünleri tüketimi ile ilgili ' Dumansız Hava Sahası ' çalışmalarının devam ettiğini belirtti .
Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimi Sorumlusu Dr . Selma Balo da , " İlimizde Görülen Kanser Türleri ve Dağılımı " konulu sunumunda kanserle savaş konusunda ülkemizde geçmişte yapılanlar hakkında bilgi verdi . Kanser kontrol politikalarında önleyici erken tanı ve taramalara ağırlık verilmesi gerektiğini savunan Balo , Aydın ' da en sık görülen kanser türleri dağılımını , Aydın KETEM tarafından yapılan kanser tarama faaliyetlerini anlattı .
ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof . Dr . Erdal Beşer ise , " Kanser Epidemiyolojisi ve Korunma " konulu sunumunda kanser oluşumuna neden olan diyet , obezite , sigara , radyasyon , stres gibi faktörleri , kanserden korunmak için yağ tüketiminin günlük tüketimden fazla olmaması gerektiğini kaydetti . Beşer , vitaminlerin sık kullanılmasından ve zorunlu olmadıkça radyasyona bağlı kanseri önlemek için görüntüleme tekniklerinin kullanımından kaçınılması gerektiğini anlattı . Tek bir tomografi çekiminin 500 kat röntgen ve 75 kat mamografi çekimiyle eşdeğer radyasyon yaydığını söyleyen Beşer , özellikle çocukların radyasyondan korumamızın önemini vurguladı .
ADÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof . Dr . Mehmet Polatlı da , " Akciğer Kanserinde Non - İnvaziv Tanı Yöntemleri " konulu sunumunda , akciğer kanseri tanısının niçin önemli olduğunu , belirtilerini , fizik muayene bulgularını , tanıda kullanılan görüntüleme yöntemlerini , tomografi sayesinde iyi huylu yada kötü huylu kanserin ayrımının yapılmasını , Pozitron Emisyon Tomografi ( PET ) yöntemi ile kanser tanısı konulmasını anlattı .
ADÜ Pediatrik Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç . Dr . Emre Çeçen ise , " Çocukluk Çağı Kanserlerinde Belirti ve Bulgular " konulu sunumunda çocukluk çağında görülen kanserlerin genel özelliklerini , hangi semptomlar ile yetişkinlerde görülen kanserlerden ayrılabileceğini , biyopsi yapılma kriterlerini ve çocuklarda görülen kanserlere örnek vaka sunumlarını anlattı .
Sempozyum Vali Yardımcısı Celal Ulusoy ' un katılımcılara teşekkür belgeleri ve çiçeklerini sunmasıyla sona erdi .