Ordu Valisi Düzgün: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne 25 bina için proje sunduk

Ordu Valisi Orhan Düzgün, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yaklaşık 25 bina için proje sunduklarını, bunların 5'inin uygulamaya yönelik

Ordu Valisi Düzgün: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne 25 bina için proje sunduk
Ordu Valisi Orhan Düzgün, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yaklaşık 25 bina için proje sunduklarını, bunların 5'inin uygulamaya yönelik olduğunu söyledi.
Ordu valiliği, il genelinde tarihi yapıları restore etmek için kolları sıvadı. Valisi Orhan Düzgün, il merkezinde şu ana kadar tescili yapılan yapıların, mevcut yapıların binde ikisine tekabul ettiğini belirtti. "Ordu'da 126 civarında binamız tescillidir. Dolayısıyla Ordu merkezinin bir Safranbolu ya da Beypazarı olması mümkün değildir." diyen Vali Düzgün, "Ordu'da da bu avantajları elde edecek yerlerimiz var. Küçük ölçekli de olsa bunlardan birisi Fatsa'nın Kabakdağı Köyü. 6 Mayıs'ta Fatsa'nın Kabakdağı köyünde arkadaşlarımızla beraber bir inceleme yapıp buradaki tescilli binaların korunması, restorasyonu, projelendirilmesi konusunda Tarihi Kentler Birliği'nin ve Çekül Vakfı'nın Başkanı Metin Sözen'le birlikte inceleme yapacağız." diye konuştu.
Ayrıca, merkezdeki 100 civarında olan tescilli binaların restorasyonu ve desteklenmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Düzgün, bu yıl Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yaklaşık 25 tane bina projesi sunulduğunu, bunların 5'inin uygulamaya yönelik olduğunun altını çizdi.
Bir binanın restorasyonun büyüklüğü ve özelliğine göre 100-300 bin lira tuttuğunu aktaran Düzgün, "Bakanlığın verdiği destek ise 30-40 bin lira. Geri kalanını bina sahiplerinin tamamlaması gerekiyor. İnşallah bina sahipleri de Ordu merkezde İkizevler'de olduğu gibi binalarının restorasyonu yaparak buraların bir konut olmaktan öte umuma açık yerler olması gerekir. Güzel bir sivil mimarlık örneği binayı restore etmişsiniz, kendi eviniz olarak kullanıyorsunuz. Tabi bunu dışarıdan bakınca göze hoş gözüken bir kısmı var ama buranın bir otel restoran ya da kafeterya bir kültür merkezi olarak umuma açık kullanılması Ordu'da turizmin gelişmesine katkı sağlar." şeklinde konuştu.
Vali Düzgün, "Benden öncede bazı çalışmalar başlamış. Biz de bunları hızlandırarak devam etmek istiyoruz. Menekşe Sokak bunlardan birisi. Sıtkı Can Caddesi bunlardan birisi. Saray Hamamı ve diğer tescilli tarihi binalarda bireysel olaraktan yapı ölçeğinde ele alınması gereken binalar. Yerleşim yeri olarak Kabakdağı bugün bütün tur güzergâhlarının uğramaya çalıştığı köylerimizden birisi. Kabakdağı'nın küçük bir Beypazarı, küçük bir Safranbolu gibi belki ileride o aşamaya gelmesini bekleyebiliriz. Onun dışında Mesudiye'nin Yeşilce Beldesi'nde bugüne kadar tescilli olmamasına rağmen pek çok bina dışarıdan bakıldığında sivil mimarlık niteliğinde diyebileceğimiz yapılar. Ordu bir kültür kenti de olmalı ama Ordu bir kültür kentinden önce az önce arkadaşlarımızın da belirttiği gibi doğa turizmi ve yayla turizminin birinci planda olduğu kültür varlıklarıyla da bunların desteklendiği bir turizm kenti olmalı. Onun için bizim öncelikle İlimizde doğa turizmini, kış turizmini Çambaşı Yaylası başta olmak üzere yayla turizmini geliştirmek için çalışmalıyız. Ordu Merkezden itibaren Fatsa'ya kadar sahil yolunun kıyı turizmi açısından ve doğa turizmi açısından son derece uygun bir bölge olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.