Aydınların Taksim'deki 'Yas Yürüyüşüne' Vekillerden Tepki

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, bir grup aydının 1915 olaylarını protesto için Taksim'de yapmayı planladıkları yas yürüyüşünü 'ihanet' olarak değerlendirerek, "Ne aydını

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, bir grup aydının 1915 olaylarını protesto için Taksim'de yapmayı planladıkları yas yürüyüşünü 'ihanet' olarak değerlendirerek, "Ne aydını. Türk milletinin alnına leke çalmaya çalıyan insanlar" dedi.
Bir grup aydının, 1915 yılındaki Ermeni tehcirinin yıldönümü dolayısıyla Taksim'de bu akşam yapmayı planladıkları 'yas yürüyüşü', Meclis'te tepkiye neden oldu. AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, bunu Türkiye açısından hoş görmediğini belirtti. Adana'da da 1915'te Ermenilerle ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını, bunları o günün şartlarına göre değerlendirmek gerektiğini ifade eden Gürkan, "Bu soykırım değil. Adana'da Ermenilerin de Türklere yaptığı bir takım olumsuz şeyler var. Onları soykırım
olarak düşünürsek o zaman Türklere yapılanlara ne diyeceğiz. Eğer kendilerini aydın olarak görüyorlarsa bu arkadaşların mutlaka geçmişte yaşananları iyi değerlendirip ona göre davranmaları gerekir" dedi.
CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner de Türkiye devletinin bir politikası bulunduğuna işaret etti. 24 Nisan'da dünyada birçok ülkede Ermeni lobisinin, sözde Ermeni soykırımını gündeme getirdiğini hatırlatan Güner, "Biz bunu bir soykırım olarak algılamıyoruz ama bazı aydın geçinen, birçokları dışarıdan beslenen kişiler, Türkiye'yi güç durumda bırakmak için, nasıl bir teşvik alıyorlar, zaman zaman görüyoruz. Bunu tasvip etmiyorum. Ben bunu soykırım olarak görmüyorum" şeklinde konuştu.
Bu tür girişimlerin, Türkiye'nin güçlü bir devlet olmasını engellemek için yapılan bazı tertipler olduğunu dile getiren Güner, Türk diplomasisinin hiçbir zaman buna karşı etkili bir çaba içine girmediğini de söyledi. Güner, "Hem içeriden, hem dışarıdan Türkiye'yi güç durumda bırakmak için yapılan bu eylemlere karşı bir tedbir alınmalıdır. Böyle aydın olmaz. Aydın, memleketin milli menfaatlerini ön planda tutan ve gerçeği söyleyen kişidir. Dışarıdan dolma fikirlerle, Türkiye'yi zaafa düşürecek uyduruk
belgelerle, daha çok karşı tarafın belgeleriyle konuşan kişileri ben aydın kabul etmiyorum" diye konuştu.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan ise aydınların girişimini ihanet olarak değerlendirerek şöyle konuştu:
"Ne aydını. Türk milletinin alnına leke çalmaya çalışan, Türkiye'nin ekmeğini yiyip, Türkiye'nin suyunu içen, bu memleketin sağladığı imkanlardan yararlanıp sonra da 'ben aydınım' diye ortaya çıkan, 1915 olaylarını yas günü ilan eden bir anlayışı ihanet anlayışı olarak değerlendirmenin dışında nasıl değerlendirebiliriz? Ne münasebet yani. Bir ülkenin Başbakanı, başka parlamentolar benzeri bir davranışı sergiledi diye büyükelçisini çağırıyor. Yaptığı davranış doğru. Keşke dik durup Amerika'ya gitmeseydi.
Biz bu davranışı eleştirirken kalkıp da orada birilerinin böyle bir davranış sergilemesini ihanet olarak değerlendirmezsek nasıl değerlendiririz?"