Bakan Eroğlu'nun İzmir Temasları

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, deniz suyunu ölçmek için 198 noktada istasyon kurduklarını söyledi.

Veysel Eroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Menemen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi açılış törenine katıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın en çok yatırımlarından yararlanan şehrin İzmir olduğunu ifade eden Eroğlu, vatandaşların Körfez'de denize girebilmek için işbirliğine hazır olduğu mesajını verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 10 milyonluk yatırıma mal olan Menemen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Törene AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile diğer metropol ilçe belediye başkanları, CHP İl Başkanı Ekrem Bulgun ve AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak da katıldı.
ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KÖRFEZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önemli hedeflerinden birinin İzmir Körfezi'nde denize girmek olduğunu ifade etti. Bilimsel çalışmalara göre körfeze bir sirkülasyon kanalı açılması halinde körfezin 22 gün gibi bir sürede temizlenmesinin mümkün olabileceğini anlatan Kocaoğlu; şöyle konuştu: "Körfez temizliği için 10 senedir çalışan Büyük Kanal Projesi'nde de artık zaman zaman eksiklikler çıkmaya, sistemde belli problemler oluşmaya daha körfez temizlenmeden başladı. Bunları biz kendi içinde
hallediyoruz. Şu anda son çıkan aksaklıklarla ilgili bu yaz Büyük Kanal Projesi'nde çok büyük müdahalelerle sorunları gidereceğiz. Projeleri bitirdik, ihale aşamasındayız."
Körfezin temizlenmesi ve denize girilebilmesinin bir kuralı olduğunu belirten Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Körfeze akıntı Yeni Kale Burnu'ndan giriyor, kuzeyden çıkıyor. Ancak, burayı Gediz doldurduğu ve derinlik 10 santimetreye kadar düştüğü için akıntı orada kalıyor. Bilimsel çalışmalar öngörürse, denizin kuzeyinden bir sirkülasyon kanalı açılması gerekiyor. Kanalın açılmasıyla iç körfezdeki suyun 22 günde değişeceği, sıfırlanacağı bildiriliyor. Çevre Bakanımız da bizim önümüzü açar, destek
verirse el birliğiyle bunu yapabilirsek İzmir diğer dünya metropollerindeki gibi evden çıkıp denizde girilebilecek bir kent olacak. İlk hedefimiz Körfez'de denize girebilmektir."
GEDİZ HAVZASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da, İzmir'e gelirken heybesinde müjdelerle geldiğini ifade ederek İzmir'in bakanlık olarak en çok yatırımların yapıldığı şehirler arasında yer aldığını ifade etti.
Eroğlu, Türkiye'de, 2002 yılında atık suların yüzde 36'sı arıtılırken tamamlanan yatırımlarla bunun yüzde 73'e yükseldiğini, 2012'de yüzde 90 oranını hedeflediklerini söyledi. Hava kirliliği konusunda 116 ölçüm istasyonu kurduklarını ve sonuçlarını da bakanlığın internet sitesinde yayınladıklarını belirten Eroğlu, 2012 yılına kadar şehirlerde yaşayan 59,5 milyon nüfusun katı atıklarının bertaraf edilmesi için katı atık eylem planı hazırladıklarını bildirdi. Su kirliliğinin önlenmesi konusunda da dere
havzalarına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Eroğlu; şöyle konuştu: "2002 yılında atık suların ancak yüzde 36'sı toplanıp arıtılırken, 2010'da yüzde 73'e yükseldi. 2012 sonuna kadar bu değeri yüzde 90'a çekmek istiyoruz. Bunun için hedef olarak 31 Aralık 2012, saat 16.59 diye net bir saat de koyduk."
Havzalar içinde Gediz'i çok önemsediklerini, birinci öncelik verdiklerini belirten Eroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin projede öncülük yaptığını, havza dahilinde arıtma tesisi yapamayacak güçteki belediyelere bakanlık olarak üçte bir oranında hibe desteği verdiklerini dile getirdi.
Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde bir çok üye ülkenin çevre faslını daha zor görmesi nedeniyle en sona bırakırken, Türkiye'nin bu aşamayı çoktan aştığını açıklayan Eroğlu; 300'den fazla mavi bayraklı plaj bulunduğunu ve dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldığımızı ifade etti. Eroğlu, deniz suyunu ölçmek için de 198 noktada istasyon kurduklarını bildirdi.
İZMİR'İN SU SORUNUNU ÇÖZDÜK
Bakan Eroğlu, İzmir'in su sorununun çözümünde önemli bir paya sahip olacak Gördes Barajı'nın tamamlandığını, isale hatları yatırımının yıldırım hızıyla ilerlediğini, bu konuyla ilgili birimlere, '9 Eylül 2010 saat 16.59 da su akmaya başlayacak' talimatını verdiğini ifade etti.
Eroğlu, Gördes'ten yılda 59 milyon metreküp suyun İzmir'e ayrılacağını, ayrıca kentin 2040'lı yıllara kadar olan su ihtiyacının karşılanması için yıllık 107 milyon metreküp su sağlayacak Çağlayan Barajı'nın yapılması için de talimat verdiğini belirtti.
İzmir'i Devlet Su İşleri (DSİ) yatırımlarında hamle yeri olarak ilan ettiklerini söyleyen Eroğlu, Beydağ Barajı sulama sisteminin ihalesi için 30 Nisan da tekliflerin alınacağını, bunun parasının hazır olduğunu, gelecek yıl tamamlanacağını vurguladı. Yortanlı Barajı'nda da çevre ve tarihi eserleri koruyacak şekilde hazırlanan projenin koruma kurulunda onaylandıktan sonra devreye alınacağını dile getiren Eroğlu, Çaltıkoru Barajı'nı da 2010'da bitireceklerini, sulama ihalesini bu yıl yapacaklarını ifade
etti. Bakan Eroğlu, Gediz Nehri gibi Küçük Menderes için de bir eylem planı hazırlanması amacıyla talimat verdiğini bildirdi.
KÖRFEZ İÇİN YARDIMA HAZIRIZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için körfeze bir sirkülasyon kanalı açılması projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu; şöyle konuştu: "Genel müdürümüze talimat vereceğim. Belediye ve üniversiteyle el atalım, bizim yapacağımız husus varsa yapalım. İzmir Körfezi'ni geçmişteki güzel günlerine kavuşturmak için ne lazımsa yapalım. İzmir'in gönüllüsü olarak ben de bu çalışmayı takip edeceğim."
(AH-HO-Y)