Uzaydaki karadeliklerin fotoğrafını çeken Türk

Arizona Üniversitesi'nde astrofizik uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Feryal Özel Dünyanın en akıllı kadınları arasında gösteriliyor.

Uzaydaki karadeliklerin fotoğrafını çeken Türk
  Einstein ve John Nash gibi dehaların da yer aldığı ' Bü ; yü ; k Fikirler ' listesine 28 yaşında adını yazdıran Prof . Feryal Ö ; zel , karadeliklerin sırrını keşfetmeye ç ; alışıyor : Son beş yılda bü ; yü ; k aşama kaydettik . Bir bakıma kara deliklerin fotoğrafını ç ; ekiyoruz

NASA İleri Araştırmalar Enstitü ; sü ; ve Arizona Ü ; niversitesi ' nde astrofizik uzmanı olarak gö ; rev yapan Prof . Dr . Feryal Ö ; zel , 35 yıllık yaşantısına sığdırdığı , bilimsel alandaki başarılarla Tü ; rkiye ' nin gururu oldu . Daha 28 yaşında , 20 kişilik Einstein ve John Nash gibi dehaların isimlerinin yer aldığı ' Bü ; yü ; k Fikirler ' listesine adını yazdıran Ö ; zel , galaksilerin oluşumu , yıldızlar , karadelikler gibi ilgi ç ; ekici konularda araştırmalarıyla dü ; nyanın dikkatini ç ; ekti . Karadeliğin , geri dö ; nü ; şü ; olmayan noktasına her geç ; en gü ; n biraz daha yaklaşmayı başardıklarını dile getiren Ö ; zel , şartların oluşması halinde Tü ; rkiye ' ye dö ; nebileceğini dile getiriyor .
Dü ; nyanın en akıllı kadınları arasında gö ; sterilen Prof . Dr . Feryal Ö ; zel , Ü ; skü ; dar Amerikan Lisesi mezunu . ABD ' de Columbia Ü ; niversitesi ' ni burslu kazanan ve ç ; ift ana dal yapan Ö ; zel , hem fizik hem de matematik mü ; hendisliği bö ; lü ; mlerinden ' Yü ; ksek Onur Derecesi ' ile mezun oldu . Ö ; zel , yü ; ksek lisansını Danimarka ' daki Niels Bohr Enstitü ; sü ; ' nde tamamladıktan sonra , Harvard Ü ; niversitesi ' nde doktora eğitimi aldı . 30 yaşında profesö ; r unvanını alan Feryal Ö ; zel , NASA ve Arizona Ü ; niversitelerinde akadamik ç ; alışmalar yü ; rü ; tü ; yor . Biri altı , biri ü ; ç ; buç ; uk yaşında iki ç ; ocuk annesi olan Ö ; zel , karadelikleri incelerken , ç ; ocuklarına yemek yapacak vakti de buluyor .
Novartis ' in Ankara ' da dü ; zenlediği ' Bilim Gü ; nü ; ' ö ; dü ; l tö ; renine katılan Ö ; zel , Radikal ' in sorularını yanıtladı .

NÖ ; TRON YILDIZININ PEŞİNDE

Bü ; yü ; k Fikirler listesine adınızı yazdıran ç ; alışmanız neydi?
Nö ; tron yıldızlarıyla ilgili yaptığım ç ; alışmalar ilgi ç ; ekti . Şu anda da oldukç ; a iyi bir yol kat ettim . Nö ; tron yıldızlarının son derece yoğun maddelerinin nasıl davrandığını inceliyorum . Yü ; ksek manyetik alanları var , yerç ; ekimleri ç ; ok kuvvetli . . . ' Peki nasıl davranıyorlar , merkezlerinde farklı parç ; acıklar oluşuyor mu? ' gibi soruların peşindeydim . Gayet gü ; zel sonuç ; lar almaya başladık bu konuda ve de nö ; tron yıldızlarının atom parç ; acıklarının en temel parç ; acıkları olan kuarklara ayrıldığını gö ; sterdim .
Karadelikler , sizin ö ; zel olarak ilgi gö ; sterdiğiniz astrofizik konularından biri . Karadelikler peşinde ne kadar yol katettiniz?
Karadelikler madde dışındayken , ışınlarını gö ; zleyebiliyoruz ama karadeliğin , artık geri dö ; nü ; şü ; olmayan noktadan ge-ç ; işlerini gö ; remiyoruz . Onu gö ; rü ; ntü ; lemek iç ; in yaptığımız ç ; alışmalarda ç ; ok bü ; yü ; k ilerlemeler kaydettik . Radyo teleskoplarını tek bir teleskop olarak değil de farklı yerlerdeki teleskopları birlikte kullanarak , karadeliğin gittikç ; e o maddeyi emen geri dö ; nü ; şü ; olmayan noktasına yakın yerleri de inceleyebiliyoruz . Son beş yıl iç ; erisinde ç ; ok bü ; yü ; k aşamalar kaydedildi . İyice bu geri dö ; nü ; şü ; olmayan noktaya yaklaştık . Bir bakıma fotoğrafını ç ; ekebiliyoruz tabii ki dalga boyları farklı ama ö ; yle ifade edebilirim . Yakın zamanda gittikç ; e de gelişecek . . .
Bir astrofizikç ; i olarak uzayda yaşam olduğuna inanıyor musunuz?
Ben uzayda yaşam konusunda hiç ; bir zaman bir inanç ; tan bahsetmedim , bir olasılıktan bahsettim . Şu anda evrende bizden başka yaşam olduğuna ilişkin hiç ; bir kanıt yok elimizde . Araştırmalar var , gezegenleri arıyoruz , sinyaller arıyoruz , şu anda pozitif sonuç ; ç ; ıkmış birşey yok . Benim sadece dile getirdiğim şö ; yle : Evrenin başka bir yerinde yaşam oluşmuş olabilir mi olabilir , bilmiyorum . Yok demiyoruz , ama son derece olası birşey diyoruz . Ama ö ; te yandan dü ; nyayla temasa geç ; meye ç ; alışmış bir uygarlık var mı , henü ; z ö ; yle bir şey yok .

TÜ ; RKİYE ' YE DÖ ; NECEK Mİ?

Bir gü ; n Tü ; rkiye ' ye dö ; nmeyi dü ; şü ; nü ; yor musunuz? Tü ; rkiye ' den herhangi bir teklif aldınız mı?
Şu anda oradaki şartlarım iyi olduğu iç ; in oradayım . O yü ; zden de uzun vadeli plan yapmıyorum , kesin dö ; nerim ya da dö ; nmem diye . Tamamen şartlara bağlı bir olay . . . Bazı koşulların oluşması , belki burada daha verimli ç ; alışmamı sağlayacak . Eğer ö ; yle olduğunu dü ; şü ; nü ; rsem tabii ki dö ; nebilirim . Ö ; te yandan şu anda orada daha verimli olduğumu dü ; şü ; ndü ; ğü ; m iç ; in ç ; alışmalarıma devam etmek istiyorum . Geri dö ; nü ; ş konusunda , Tü ; rkiye ' den teklif almadım .
Astrofizik konusunda Tü ; rkiye ' deki ç ; alışmalar ne durumda?
Tü ; rkiye ' de bu konuda bir ç ; ok ç ; alışma var . Antalya ' da bir gö ; zlemevi var . ODTÜ ; ' de , Boğaziç ; i Ü ; niversitesi ' nde , İstanbul Ü ; niversitesi ' nde de ç ; alışmalar yü ; rü ; tü ; lü ; yor . Onlarla bazen ortak projelerimiz oluyor , seminerler veriyorum , ziyaretler yapıyorum . Sabancı Ü ; niversitesi ile ç ; alışmalar yapıyorum .

' GÜ ; NDEMİ İZLİYORUM '

Tü ; rkiye ' de bu aralar gü ; ndem oldukç ; a yoğun . Bir tarafta Anayasa değişikliği tartışmaları yaşanıyor , bu tartışmalara da bağlı olarak yargı alanında gerilimler sü ; rü ; yor . Tü ; rkiye gü ; ndemini izliyor musunuz?
Bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de takip ediyorum , biraz durulmasını umut ediyorum , umarım yakın zaman iç ; erisinde ç ; alkantılar biraz daha azalır , daha normal gidişata dö ; neriz .
Tü ; rkiye ' de kadınların konumunu nasıl gö ; rü ; yorsunuz?
Tü ; rk kadının durumunu kö ; tü ; gö ; rmü ; yorum aslında . Şö ; yle bir ü ; niversitelerimize baktığımızda profesö ; rlere baktığımızda , Tü ; rkiye ' deki kadın oranı bazı ü ; lkelere gö ; re daha yü ; ksek . Bir şeyleri herhalde doğru yapıyoruz . Toplum iç ; inde ikinci plana itiliyor mu kadınlar , o başka bir sorun . Tabii ki bazı kü ; ltü ; rel etkiler olabilir , kız ç ; ocuklarının eğitimine biraz daha az ö ; nem veriliyor bazı bö ; lgelerde , o gerç ; ekleri tabii ki gö ; rü ; yorum ve bunu ben de kendime dert ediniyorum . Ama ü ; niversitelerde kadınların başarısı yadsınamaz . Ç ; ok yü ; ksek oranda kadın profesö ; r var .
İki ç ; ocuğunuz var . Annelik ve bilim insanı rolleri birlikte nasıl gidiyor? Ç ; ocuklarınıza yeterince zaman ayırabiliyor musunuz? Onlar iç ; in yemek pişirebiliyor musunuz?
Buna yanıt vermek ç ; ok zor , ç ; ü ; nkü ; ne kadar zaman ayırırsam ayırayım , daha iyisi var ç ; ocuklar sö ; z konusu olunca . Ama her şeyleriyle , eğitimleriyle yakından ilgileniyorum . Daha ç ; ok kü ; ç ; ü ; kler . Bü ; yü ; k altı , kü ; ç ; ü ; k ü ; ç ; buç ; uk yaşında . Biri ilkokula , diğeriyse yuvaya gidiyor . Yemeklerini de ben yapıyorum , bazen eşim de yapıyor . . .

' ANALİTİK BAKIŞ Ö ; NEMLİ '

Ç ; ocuklarınız da sizin gibi evrene , galaksilere , gezegenlere ilgili mi? İleride yö ; nelecekleri alanlara ilişkin bir ö ; ngö ; rü ; nü ; z var mı?
Aslında birç ; ok alana ilgi duyuyorlar her ç ; ocuk gibi . . . Tabi Venü ; s ' ü ; gö ; rü ; nce gece , ' Bu Venü ; s ' diyorlar . Ufak olan bile bir yıldızı gezegenden nasıl ayırabileceğini biliyor . Bizimle birlikte bü ; yü ; dü ; ğü ; iç ; in . Her zaman Ay ' ı bana gö ; sterir . Ama sırf ona ilgi duymuyorlar , başka şeylere de ilgi duyuyorlar . Bö ; ceklere , ç ; iç ; eklere , farklı oyuncaklara , trenlere . . . Bü ; tü ; n ç ; ocuklar gibi .
Ben her şeyden ö ; nce ikisinin de kesinlikle analitik dü ; şü ; nme yeteneğine sahip olmalarını istiyorum . Bir şeyi analiz edebilmelerini , rakamlardan anlamalarını . . . Ama bilim insanı olmak zorunda değiller . Bü ; yü ; k kızım şu an altı yaşında mü ; zik yeteneği fazla gö ; rü ; nü ; yor , değişebilir tabii ama mü ; ziğe eğilmek isterse ü ; zü ; lmem , memnun olurum .

EİNSTEİN ' IN EN GENÇ ; TORUNU

' Big İdeas ' ( Bü ; yü ; k Fikirler ) listesine girmeyi başaran iki kadından biri olan Prof . Feryal Ö ; zel , listedeki en genç ; bilim insanı . Ö ; zel , yaş ortalaması 60 ' ların ü ; zerinde olan bilim insanlarının arasına ismini 28 yaşında yazdırdı : Listede yer alan , Einstein ' ın torunları diye anılan bü ; yü ; k beyinler şö ; yle :
John Bahcall ( astrofizik ) , Enrico Bombieri ( matematik ) , Glen Bowersock ( tarih ) , Freeman Dyson ( astrofizik ) , Albert Einstein ( fizik ) , Clifford Geertz ( antropoloji ) , Oleg Grabar ( tarih ) , Juan Maldecana ( astrofizik ) , Eric Macsin ( sosyal bilimler ) , John Nash ( matematik ) , John Von Neumann ( matematik ) , Martin Nowak ( biyoloji ) Feryal Ö ; zel ( astrofizik ) , Sara Seager ( astrofizik ) , Nathan Seiberg ( atematiksel fizik ) , Robert Taub ( piyanist ) , Kirk Varnedoe ( sanat tarihi ) , Michael Walzer ( sosyal bilimler ) , Edward Witten ( matematiksel fizik ) .