Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı'ndan 2 Projeye 100'er Bin Tl Hibe Destek

Küthya Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinden Cengiz Amil ve Mehmet Hayri Elma tarafından yapılan iki projeye, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği programı kapsamında, 100'er bin TL hibe desteği sağlanacağı bildirildi

Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı'ndan 2 Projeye 100'er Bin Tl Hibe Destek
Küthya Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinden Cengiz Amil ve Mehmet Hayri Elma tarafından yapılan iki projeye, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği programı kapsamında, 100'er bin TL hibe desteği sağlanacağı bildirildi.
Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe'ye makamında projeler hakkı bilgi veren Doç. Dr. Abdullah Akbulut, proje üreten gençlerin nitelikli işadamı olması için önünü açarak model olmalarının sağlanması gerektiğini ve bugüne kadar bütün projelerin Bilkent, ODTÜ ve Bogaziçi gibi Üniversitelerden çıktığını ama bu projelerle bunun açıldığını ifade etti.
'Organik Gıda Atıklarından Enerji Elde Edilmesi' iş fikri ile proje sahibi olan Cengiz Amil, "İnsan yaşamı için kentsel, kırsal ve endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan, akacak kadar sıvı içermeyen, hiçbir işe yaramayarak bir kenara atılan, çevre kirliliğine yol açan maddeler olarak adlandırılan katı atıkları oluşturan en önemli unsurun yüzde 65,45 ile organik atıklar" dedi.
"Konutlar, sanayi kuruluşları, lokantalar, gıda şirketleri, semt pazarları ve otellerde başlayan katı atık yönetiminde 'kaynağında ayrıştırma' bilinci, topluma yayılacaktır" diyen Amil, "Organik Gıda Atıklarından Enerji Üretimi projesi, kullanılmaz olarak gördüğümüz çöplerden ısı ve elektrik enerjisi üretimini mümkün kılmaktadır. En kötü ihtimallerle, enerji üretimi olmadığı takdirde bile çöplerin "hijyenik" depolanması sağlanacaktır; bu da katı atık ve çevre yönetimi bakımından projenin önemini bir kez daha vurgulamaktadır" şeklinde konuştu.
'Biyogazın Sera ve Konut Isıtmasında Kullanımı' projesi ile destek alan Mehmet Hayri Elma ise, "İş fikrinin biyogaz, organik atıkların oksijensiz koşullarda anaerobik fermantasyonu sonucunda ortaya çıkan bir gaz karışımıdır. Anaerobik fermantasyonun üçüncü aşamasında devreye giren ve biyogaz oluşumunu sağlayan metan bakterileri, fermantasyon ortamının sıcaklığına göre üç gruba ayrılır. Bilindiği gibi en uygun fermantasyon ortamı Mezofilik şartlardır. Ele alınan çalışmada, güneş enerjisi ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri yardımıyla mezofilik şartlarda bir biyogaz reaktörünün ihtiyaç duyduğu sabit iç ortam sıcaklığı sürekli karşılanarak metan üretimi gerçekleştirilecektir. Elde edilen biyogaz konut ve özellikle sera ısıtmasında kullanılacaktır.Fosil yakıtların gittikçe tükenmeye başladığı günümüzde yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi gittikçe artmaktadır. Söz konusu yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi de biyogazdır. Ülkemizin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu düşünülürse ciddi anlamda bir biyogaz potansiyelinin varlığı ortaya çıkmaktadır. Bu projede gübre ön hazırlama ünitesi, ön biyogaz reaktörü, biyogaz reaktörü, atık gübre depolama ünitesi, biyogaz reaktörünün ısı ihtiyacını karşılamak için güneş ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinin kullanılması amaçlanmaktadır. Böylece değişik iklim şartlarına sahip olan ülkemize uygun sürekli beslemeli ve yüksek verimli bir biyogaz tesisinin kurulması gerçekleştirilecektir. Bu amaçla, reaktörün ihtiyaç duyduğu sabit iç ortam sıcaklığını sağlamak için toprak kaynaklı ısı pompası ve güneş enerjisi sistemleri kullanılacaktır. Çalışmanın sonunda, ısı ihtiyacını yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarıyla karşılamak, yüksek verimlilikte biyogaz üretmek ve elde edilen biyogazı hem konut ısıtması hem de sera ısıtmasında kullanmak bu projenin öncelikli hedefleridir" ifadelerini kullandı.
Gediz Gölcük'te seracılık çalışması yapıladığını ifade eden Vali Şükrü Kocatepe, "Çalışana gayret edene bu memlekette ekmek çok, seracılık konusunda da Kütahya'da hazır bir alan var. Biz ürün çeşitliliği konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz ama akademik düzeyde de desteğe ihtiyacımız var. Bu konuları da değerlendirerek beraber yürütülebilir" dedi.