'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' Bölge Finali Manisa'da Düzenlendi

Bu yıl 7.si düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi yarışması bölge finali, Manisa'da çekişmeli geçti. Yarışmanın birincisi Burdur'dan Meral Kabay ve Serpil Kabay çifti oldu.

'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' Bölge Finali Manisa'da Düzenlendi
Anemon Otel'de düzenlenen yarışmaya Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Desteklendirme Genel Müdürlüğü Kadın Teşvik Daire Başkanı Cemil Güzel, İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, bölge illerin daire müdürleri ve yarışmacı yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından halk oyunu ekibi sahne aldı. Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Kadın Teşvik Daire Başkanı Cemil Güzel, Kırsal kesimdeki kadınların tarlada, bağda, bahçede, hayvan bakım ve besleme işlerinde kısacası tarımsal üretimin her aşamasında oldukça fazla sorumluluk yüklenmekte olduğunu belirtti. Güzel, "Sorumluluğun yanında ayrıca ev işlerini sürdüren ve annelik görevlerini yerine getiren, toplumda sosyal ve kültürel çalışma yapan kadınların gerçekten her alanda takdire layık bir fedakarlıkla çalıştıklarını hepimiz bilmekteyiz. Çiftçilerimizin bilinç düzeyi arttırılarak örgütlenmesinin tarımsal üretim üzerindeki etkisi bizim için önemlidir. Bu nedenledir ki bakanlığımızca kırsal kesimde yaşayan kadınlarımıza götürülen hizmetlerde eğitim ve yayımla bilinçlendirmeye ve kooperatifleşmeye önem vermektedir. " diye konuştu.
Güzel bir yarışmaya şahitlik edeceklerini ifade eden Vali Celalettin Güvenç," Geçen yıl gurur duyduğumuz Manisalı çiftçi hanımlarımız, Burdur'da bölge birincisi olduğu için bu yıl ilimizde gerçekleşiyor bu yarışma. İnanıyorum ki bu tür çalışmalar genelde Türk çiftçisini, özelde kadınlarımızın hayattaki rolüne önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yarışmanın ilimize, çiftçilerimize, tüm hanım kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Yarışma, kırsal alanda kadın çiftçilere götürülen eğitim-yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını arttırmak, sağlıklı beslenme ve kaliteli ürün üretme bilincini geliştirmek birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu aşılamak amacıyla ilki 2004 yılında olmak üzere her yıl düzenlendiği bildirildi. Yarışma 3 aşamadan oluşuyor. Birinci aşaması 81 ilde her il kendi içinde il birincisi belirlemekte, ikinci aşamasında saptanan bölgelere bağlı olarak yarışmaya katılan iller arasından bölge birincileri belirlenmekte, üçüncü aşamasında ise Türkiye Finali gerçekleştirilerek Türkiye birincisi, ikincisi ve üçüncüsü belirlenecek. Yarışmadaki sorular tarım, ev ekonomisi ve beslenme konularında olup, çeşitli üniversitelerin Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan sorular ile illerden gelen sorular harmanlanarak oluşturulan Soru Bankası'ndan görevlendirilen komisyon tarafından seçilen sorulardan hazırlandı.
Bir hayli çekişmeli geçen yarışmanın sonucunda, Burdur'dan katılan Meral ve Serpil Kabay çifti birincilik elde ederek Kırşehir'de düzenlenecek olan Türkiye birinciliğine katılmaya hak kazandı. Yarışmada ikinciliği Çanakkale'den Şerife Ertuğrul ve Nurgül Özgü elde ederken, Aydın'dan Serpil Yılmaz ve Nur Gökbel üçüncü oldular. Yarışmanın birincisine bin 500 TL, ikincisine bin TL, üçüncüsüne ise 750 TL verildi.