Eşcinseller Bakan Kavaf'ı Protesto Etti Ankara

-EŞCİNSELLER BAKAN KAVAF'I PROTESTO ETTİ ANKARA (A.A) - 15.04.2010 - DEVLET BAKANI SELMA ALİYE KAVAF, 'EŞİT FIRSATLAR VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞ-

 

-EŞCİNSELLER BAKAN KAVAF ' I PROTESTO ETTİ

ANKARA ( A . A ) - 15 . 04 . 2010 - Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf , ' Eşit Fırsatlar ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği : İtalya ve Türkiye Deneyimleri ' konulu konferansta konuşma yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada eşcinseller tarafından protesto edildi .

Kavaf , İtalya ' nın Ankara Büyükelçiliği ve İtalyan Kültür Enstitüsü tarafından başlatılan ' 2010 Türkiye ' de İtalya ' girişimi çerçevesinde Rixos Otel ' de düzenlenen ' Eşit Fırsatlar ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği : İtalya ve Türkiye Deneyimleri ' konulu konferansta yaptığı konuşmada , kadın ve erkek arasındaki eşitliğin demokrasinin tam olarak sağlanması ve insan haklarının en üst düzeye çıkarılması için gerekli olduğunu belirtti .

Kadın haklarının insan haklarından ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Kavaf , ' Ancak tarihsel süreç içinde insan haklarının varlığıyla bu hakların kullanımı arasında özellikle kadınlar aleyhine belirgin bir ayrım olduğu da görülmektedir ' görüşünü dile getirdi .

Kadın hakları konusunda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Kavaf , eğitim , sağlık , istihdam alanında kadınlara sağlanan imkanlarla kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı .

Avrupa Komisyonu ' nun hazırlamış olduğu ' 2006 Kadın ve Bilim İstatistikleri ve Göstergeleri ' kitapçığında yer alan kadın araştırmacılar oranı tablosunda Türkiye ' nin 36 ' lık pay ile İsveç ile birlikte 13 . sırada yer aldığını belirten Kavaf , ' Danıştay Başkanlığındaki pozisyonların yüzde 40 . 9 ' unun kadınlar oluşturmaktadır . Yargıtay ' da kadınların oranı yüzde 28 . 6 Sayıştay ' da yüzde 22 . 3 ve Anayasa Mahkemesi ' nde yüzde 23 ' tür ' diye konuştu .

Bakan Kavaf , kadınların özel sektör işletmelerinde liderlik pozisyonlarına yükselebilme imkanları açısından Türkiye ' nin uluslararası sıralamada 115 ülke arasında 57 . sırada yer aldığını söyledi .

- ' DUYARLILIĞI ARTTIRMAYA ÖNEM VERMEKTEYİZ ' -

Toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadınları dezavantajlı konuma iten olumsuz yaklaşımların etkilerini ortadan kaldırmak için farkındalığın ve bilincin arttırılması ve toplumsal zihniyet değişikliğinin sağlanması gerektiğine dikkati çeken Kavaf , sözlerini şöyle sürdürdü :

' Bu süreçte en etkin yol eğitim ve iletişim imkanlarının kullanılması ve kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonla yapılan çalışmalar olacaktır . Bu çerçevede kadının güçlendirilmesinin önemli bir parçasını oluşturan erkeklerin konuya duyarlılıklarını arttırmaya ve katkılarını sağlamaya yönelik çalışmalara önem vermekteyiz .

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla ülkemizde yürütülen bu faaliyetlerle kararlığımızın kadınlarımızı güçlendirdiğine toplumsal cinsiyet eşitliğine bizleri adım adım yaklaştırdığına ve eşit bireyler olarak hayatın her alanında yer almaları için kadınların önündeki engelleri birer birer kaldırdığına inanıyoruz . '

- ' BAKAN KAVAF ÖZÜR DİLEMELİ ' -

Bu arada , Bakan Kavaf konuşmak için kürsüye çıktığında , salondaki bazı dinleyiciler eşcinsellere ilişkin yazılı kartları havaya kaldırdı . Otel görevlilerinin kartları toplamak istemesi üzerine katılımcılardan bazıları eşcinsellik konusunda slogan attı .

Salon dışına çıkarılan protestoculardan Umut Güner , gazetecilere yaptığı açıklamada , eşcinselliğin bir hastalık olmadığını ifade ederek , Bakan Kavaf ' ın kendilerinden özür dilemesi gerektiğini öne sürdü .

Öte yandan , protestocuların otelden çıkarılması sırasında basın mensupları ile otel görevlileri arasında da arbede yaşandı .

15 . 04 . 2010 13 : 01 : 30