Yamaç Paraşütünü Bilinçsiz Yapanlar Kaza Yapıyor

THK yamaç paraşütü öğretmeni Murat Binici, yamaç paraşütünün Türkiye'de bilinçsizce yapıldığını ifade ederek, "Bundan dolayı medyada kaza haberleri duyulmakta" dedi.

Türk Hava Kurumu (THK) Tokat Şubesi organizesinde Ankara'dan gelen 3 kişilik uzman bir ekip tarafından başlatılan yamaç paraşütü sertifikalandırma kursunda sınava giren 22 sporcu, teorik olarak eğitime başladı. İlk Kadın Dünya Yamaç Paraşüt Hedef Şampiyonu Funda Durusu Cici, eşi yamaç paraşütü öğretmeni Hakan Cici ve yamaç paraşütü öğretmeni Murat Binici tarafından Şenyurt beldesinde bulunan tepede eğitim çalışmaları yapıldı. Paraşütçüler zaman zaman hava akımı sebebi ile zor anlar yaşadılar. Hakan Cici,
yamaç paraşütünün yapılma oranı en hızlı yükselen sporlardan birisi olduğunu söyledi. Dünyada 1980'li yıllarda başlayan, Türkiye'de ise 2000'li yıllarda ivme kazanan yamaç paraşütünün bilinçli yapılması gerektiğini ifade eden Cici, "Aksi takdirde basında yer alan kazalarla bu spor tanınıyor" dedi. Funda Durusu Cici de yamaç paraşütünün özgüveni geliştiren bir spor olduğunu belirterek, "Cesaret gerektirse de öğrenildikten sonra bilinçli yapıldığında son derece keyifli ve emniyetli bir spor. Bilindiği kadar
tehlikeli ve korkulacak bir spor değil. Yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin yapacağı ilk şey THK'na başvurmak ve kurslarımıza kayıt yaptırmak" dedi.
Cici, Türkiye'de yamaç paraşütü sporcu sayısının hızla arttığını ifade ederek, "Akrobasi, mesafe ve hedef olmak üzere 3 ayrı dalda yarışmalar yapılıyor. Özellikle hedef dalında başarılı bir milli takımımız var. Mesafe dalında da başarılı sporcularımız var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde dünya sporcuları ile aşık atabilecek sporcular yetişecek" diye konuştu.
Murat Binici de yamaç paraşütünün Türkiye'de bilinçsizce yapıldığını ileri sürerek bu sporla uğraşanların eğitim almalarını önerdi. Binici, yamaç paraşütü sporunun bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapıldığı zaman tehlikeli olduğunun altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti: "İlk başlayanlar ehil kişiler tarafından eğitim almalı. Eğitim alarak bu sporu yapmaları onların hem zevk almaları hem de sağlıkları açısından önemli. Çünkü bu spor Türkiye'de bilinçsiz bir şekilde yapılmakta. Bundan dolayı medyada
kaza haberleri duyulmakta. Ama bizim camiada çok fazla kaza olmamakta. Kaza olan kısımlar ticari olarak yapılan tandem uçuşları olarak ölü deniz veya halkımızın bilinçsiz yaptıkları uçuşlar olmakta."
Bu arada Mercimek Tepesi'nden yamaç paraşütü ile atlayan pilotları Tokat-Turhal kara yolundan geçen araç sürücülerinden bazıları da yolda durarak izlemekten kendilerini alamadılar.