Saü'de Engelliler, Sağlık Ve Yaşam Kalitesi Konulu Panel Düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Sağlık Kulübü'nün düzenlediği "Engelliler, Sağlık ve Yaşam Kalitesi" adlı panel Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Saü'de Engelliler, Sağlık Ve Yaşam Kalitesi Konulu Panel Düzenlendi
Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak "Bugün sağlıklıyız ama yarın bir engelli olabiliriz." diyerek engelli olmanın uzak bir ihtimal olmadığına gönderme yaptı.
Sağlıklı olmanın koşullarını hijyen, hastalıklardan korunma, bağımlılık yapan maddelerden uzak kalma olarak tarif eden Altınkaynak, "Dünya Sağlık örgütü verilerine göre dünyada yüzde 10 engelli var. Bu verinin Türkiye karşılığı ise yüzde 12. Çeşitli sorunlar var ama destek verildiği takdirde engelli insanlar, engelli olmayanlara kıyasla daha başarılı işler ortaya koyabilirler" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sayan ise "Engellilerin Dünü ve Bugünü" konulu sunum yaptı. Engellilik nedenlerinin doğuştan ve sonradan olmak üzere iki başlıkta toplandığını hatırlatan Sayan, engelli olmanın uzak bir ihtimal olmadığını belirterek, "İnsanların yüzde 72'si hayatın değişik safhalarında engelli oluyor. Bu oran doğuştan olan engellilik oranına göre çok daha fazla" dedi.
Türkiye'deki engelli sayısının 8 milyonun üzerinde olduğunu belirten Sayan, "Engellilerin yüzde 19.6'sı istihdam ediliyor, yüzde 77.80'i işgücüne hiç katılmıyor. Yüzde 60'ının ise sosyal güvencesi bulunmamakta. Sorun yalnızca istihdam olarak değil sosyal olarak da kendini gösteriyor. Engellilerin yüzde 65'i görmezden gelindiğini, yüzde 62 ise kendilerine destek verilmediğini düşünüyor" diye konuştu.
Özürlülük bir sorun olarak değil, bir durum olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Sayan, son yıllarda engellilik konusunun uluslararası gelişmelerin de etkisiyle hukuksal düzenlemelerde gündeme alınmaya başlandığını kaydetti. Türkiye ölçeğinde kişinin engelli sayılabilmesi için yüzde 40 iş göremez raporu şartının da adaletsiz bir durum yarattığına dikkat çeken Sayan, bu oran nedeniyle oranın altında kalan engelli insanların iş yaşamına katılamayıp iş sahibi olamadığını söyledi.
Panelde söz alan Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Özay Oral da Sakarya Üniversitesi'nin yılın teması olarak "Engelliler İçin Engelsiz Sakarya Üniversitesi" sloganıyla yola çıkmasının önemine vurgu yaparak Üniversite yönetimine teşekkür etti ve "Engel, Kadın ve Gebelik" adlı sunumunu gerçekleştirdi.