İl Sanayi Ve Ticaret Müdürlüğü'nden Firmalara Uyarı

Kayseri İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, sanayi sicil belgesi alan firmaları, işletme cetvellerinin zamanında verilmesi konusunda uyardı.

Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı açıklamada, firmaların işletme cetvellerini İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'ne zamanında bildirmeleri gerektiğini söyledi. 6948 Sayılı Sanayi Sicili Kanunu kapsamında sanayi işletmesi olarak değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran işletmelerin, sanayi siciline kayıt yaptırmalarının yasal bir zorunluluk olduğunu dile getiren Akçadırcı, "Yeni kurulan sanayi işletmeleri en geç iki ay içerisinde sanayi siciline kaydolmak zorundadır" dedi.
Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmelerin her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar il müdürlüğüne vermeleri gerektiğini söyleyen Akçadırcı, "Sanayi işletmelerimize kolaylık bakımından firmalar, yıllık işletme cetveli bilgilerini, Bakanlığımızın www. sanayi.gov.tr web sayfasından da girebilirler. Süresi içerisinde yıllık işletme cetvelini vermeyen ve sanayi siciline kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen firmalara 2010 yılında 572 TL idari para cezası uygulanacaktır. İlimizde Sanayi Siciline kayıtlı bin 178 işletme bulunmaktadır. 2009 yılında 152 işletme sanayi siciline kayıt yaptırmıştır. Yıllık işletme cetvelini vermeyen ya da sanayi siciline kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen 105 firmaya 2009 yılında toplam 58 bin 320 TL idari para cezası uygulanmıştır. Sanayi siciline kaydolmak, sanayi işletmelerine bir çok avantaj sağlamaktadır. Sanayi Siciline kayıtlı olan işletmeler; ihraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV tecil-terkin işleminden faydalanırlar. Elektrik ücretlerini sanayi abonesi tarifnamesinden yararlanmak suretiyle yaklaşık yüzde 20 daha ucuz öderler. Kamu ihale kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.Kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar. İşletmelerin sanayi sicil belgesinin sağladığı faydalardan yararlanabilmeleri, ilimizin sağlıklı ve güncel sanayi envanterinin çıkartılabilmesi bakımından sanayi işletmelerinin il müdürlüğümüze müracaat ederek sanayi sicil belgesi almaları gerekmektedir. Kayıtlı işletmelerin ise yıllık işletme cetvellerini en geç Nisan ayı sonuna kadar İl Müdürlüğümüze teslim etmeleri zorunlu bulunmaktadır" diye konuştu.