Avrupa'da Türk filmi zamanı

Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından Polonya ve Finlandiya'da düzenlenen Türk Filmleri Haftasında Polonyalı ve Finlandiyalı sinemaseverler Türk filmleriyle buluştu.

Avrupa'da Türk filmi zamanı

FİYAP'tan yapılan açıklamaya göre, 25 Şubatta "Vizontele" filminin gala filmi olarak gösterimiyle başlayan Polonya Türk Filmleri Haftasında "Devrim Arabaları", "Deli Deli Olma" ve "Uzak İhtimal" filmleri hafta boyunca gösterimde yer aldı.

"Vizontele" filminden oyuncu Cezmi Baskın, "Devrim Arabaları" oyuncularından Vahide Gördüm, Altan Gördüm, "Deli Deli Olma" filminden Şerif Sezer ve "Uzak İhtimal" filminden Görkem Yeltan'ın katıldığı Polonya Türk Filmleri Haftası boyunca izleyiciler sanatçılar ile her film sonrasında bir araya gelme fırsatı yakaladı.

FİYAB Yönetim Kurulu Başkanı Galip Gültekin, yaptığı açıklamada, "2010 yılı Türk film sektörü için güzel bir yıl olarak başladı. Türk filmlerinin değişik arenalarda arka arkaya kazandığı ödüller Türk sinemasının son yıllardaki gelişimini gösteren önemli bir gösterge. Şu an gözler Türk sinemasının üzerinde. Özellikle önümüzdeki beş yıl içerisinde Türk sinema eserlerinin dünyada adından çok söz ettireceğine inanıyorum" dedi.

Helsinki'de 2-6 Mart arasında düzenlenen Finlandiya Türk Filmleri Haftası da son yıllarda başarılı çalışmalarıyla isminden söz ettiren Görkem Yeltan'ın başrol oynadığı "Uzak İhtimal" filminin gala gösterimiyle başladı.

"Beyaz Melek", "Gitmek", "Benim ve Roz'un Sonbaharı" filmlerinin yer aldığı Finlandiya Türk Filmleri Haftasında Finlandiyalı yapımcılar, yönetmenler ve Finlandiyalı sinemaseverler filmlerin oyuncuları Görkem Yeltan, Tomris Oğuzalp, Handan Öztürk ve Zerrin Arbaş ile gösterimden önce ve sonra Türk film sektörü, Türkiye'de sanat ve Türkiye'de sanatçı olmak, Türkiye'deki ortaklık imkanları konularında paylaşımlarda bulundu.

Organizasyonları düzenleyen FİYAB Genel Sekreteri Serhat Ay, yaptığı konuşmada, "Hem Finlandiya, hem de Polonya'da Türk Filmleri Haftasına gösterilen ilgi şaşırtıcı düzeydeydi. Varşova üniversitelerinde Türkoloji eğitimine önem veren, öğrencilerinin Türkçeyi ikinci dil olarak bildiği bir kent. Polonya Türk kültürünü ve Türkiye'yi yakından tanımak isteyen, AB çalışmalarında her zaman yanımızda olan, desteğini aldığımız bir ülke. Finlandiya ise yüzyıllardır ülkesinde yaşayan Türkler nedeniyle Türkiye'yi yakından tanıyan bir dostumuz. Finlandiyalılar ile Türklerin aynı soydan olup olmadığı bu ülkede hala tartışılmakta" dedi.

Ay, "Ayrıca Finlandiya halkı, Atatürk'ü yakından tanımakta ve kendisine hayran. 21. yüzyılın en önemli iletişim araçlarından olan sinemaya olan ilgileri de yüksek. Bu çerçevede yurt dışında düzenlenen Türk sinema günlerinin yeni ortak yapımlar, işbirlikleri ve etkileşimlerle Türk sinemasına olan katkılarıyla beraber ülkemizin tanıtımına ve ülkemizin diğer ülkelerle olan ilişkilerine olumlu katkılar sağladığını görüyoruz" diye konuştu.