Koşmaz: 'Kadın Haklarında Sınıfta Kalıyoruz'

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı

Koşmaz: 'Kadın Haklarında Sınıfta Kalıyoruz'
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Başkan Koşmaz, kadın hakları konusunda Türkiye'nin bir çok ülkenin gerisinde kaldığını belirtti.
"Dünya Kadınlar Günü ve Kadın Hakları" nın ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında çalışan ve daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangında fabrika önüne kurulan barikatlar nedeniyle kaçamayarak ölmeleri ile gündeme geldiğini ifade eden Koşmaz şunları söyledi: "Amerika'nın Newyork kentindeki Cotton tekstil fabrikasında yaşanmış olan bu trajik olaydan sonra kadın haklarında arayışlar ve bu alanda yapılan mücadeleler hız kazandı. 1800'lü yılların ortalarından beri devam eden ve sosyal hayatın her alanında daha iyi bir yaşam için mücadele veren kadınlarımızın bu mücadelesini günümüze kadar taşıması ve hala çalışma koşulları, seçme ve seçilme hakları, aile içi şiddet, eğitim gibi alanlarda mücadelelerine devam ediyor olmaları henüz kadınlarımıza hak ettikleri değeri ve toplum içindeki yerlerini tam anlamıyla veremediğimizin bir göstergesidir. Genel tabloya baktığımızda kadın haklarının ülkemizde kullanımının ne yazık ki her bölgede eşit bir dağılım göstermediği gerçeği ile karşılaşıyoruz. Çünkü yapılan araştırmalarda evli kadınlarımızın yüzde 18'inin, kırsalda ise yüzde 76'sının aile içi şiddete maruz kaldıklarını, toplumsal ve kültürel baskıların devam ettiğini, eğitim ve öğretim imkanlarından yoksun bırakıldıklarını, çalışma haklarından yoksun bırakıldıklarını, iş yerlerinde ayrımcılık ve gelir adaletsizliklerine uğradıklarını, siyasette arzu edilen çoğunlukta temsil edilmediklerini görüyoruz. Her ne kadar bu olumsuzlukları önlemek adına özellikle cumhuriyet döneminde kadınlarımızın lehine çıkarılmış kanunlarımız var ise de, 2009 yılı Küresel Toplumsal Cinsiyet Endeksinde 134 ülke arasından 129. sırada olmamız kadın hakları konusunda adeta sınıfta kaldığımızın bir göstergesidir. Ayrıca aynı endekste; kadınlarımızın eğitime katılım açısından 110. sırada, ekonomik katılım ve fırsat eşitliği açısından 130. sırada, iş gücüne katılımda 125. sırada, yasama, üst düzey bürokrasi ve yöneticilik sıralamasında 108. olduklarını görüyoruz."
G20 ülkeleri arasındaki sıralamada da Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği açısından sondan 2. sırada olduğunu belirten Koşmaz, "Bu durumu gözönüne aldığımızda, kadın haklarında üst sıralara çıkmamız ve bu konunun tartışma konusu olmasını ortadan kaldırmamız için daha epey bir yol almamız gerekliliğini ortaya koyuyor. Tüm bu gerçeklerimiz ışığında; modern ve çağdaş Türkiye'mizin oluşmasında her türlü fedakarlığa katlanan, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız paylaşan, varlıkları ile onurlandığımız kadınlarımızın hayatımızın her alanında ve anında hak ettikleri konuma gelmelerini diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum" dedi.