Kılıçdaroğlu: Halk 'hayır' derse Hükümet istifa etmelidir

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 'Referandum siyasi iktidara halkın güveninin olmadığının bir ölçüsü olacak. Eğer referanduma gider, halk 'hayır' derse, bu hükümetin istifa etmesi lazım' dedi.

Kılıçdaroğlu: Halk 'hayır' derse Hükümet istifa etmelidir
Kılıçdaroğlu, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki ziyaretlerinin ardından Ankara'ya dönerken, İnegöl ilçesini ziyaret etti.

CHP İnegöl İlçe Başkanlığında gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, parti olarak İnegöl'de çok geride olduklarını belirterek, bunu düzeltmek için daha fazla çalışmaları gerektiğini kaydetti. Anayasa değişikliği çalışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Referandum, siyasal iktidara halkın güveninin olmadığının bir ölçüsü olacak. Eğer referanduma gider, halk 'hayır' derse, bu hükümetin istifa etmesi lazım. Hükümetin erken seçime gitmesi lazım. Ama Başbakan 'ben erken seçime de gitmem' diyor. Bu koltuk sevdası da nereden geliyor? 'Halk' diyorsunuz, ama halk senin yaptığın anayasa değişikliğini 'ben beğenmedim' diyor. Ne demektir bu? İktidarın bütçesinin reddedilmesiyle aynı şeydir."

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "Anayasa değişikliği konusunda BDP, 'seçim barajının düşürülmesi kırmızı çizgimizdir. Eğer düşürülürse destek verebiliriz' açıklamasında bulundu. Siz de 'milletvekili dokunulmazlığı kırmızı çizgimiz. Bu konuda adım atılırsa destek veririz' der misiniz, yoksa anayasa değişikliğine toptan karşı mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine, "Anayasa değişikliklerini 'hangi niyetle yapıyorsunuz', önce buna bakmak lazım" karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"(Dokunulmazlıkları kaldırmak için yapıyoruz) diyorlarsa getirsinler. Ama getirilmiyor. Biz iki grup başkan vekili, AKP'nin grup başkan vekillerine gittik. 'Anayasanın darbe Anayasası' olduğunu söylüyorsunuz. Darbecileri yargılamak istiyorsunuz. Biz de yargılamak istiyoruz. 'Gelin anayasanın geçici 15. maddesini kaldıralım', kabul ettiler mi? Hayır. O zaman hangi gerekçeyle yapıyorlar bu Anayasa değişikliğini? 'Ben yargıyı nasıl ele geçiririm', düşünceleri bu... Biz bu düşünceye nasıl destek verelim? Güçler ayrılığı varken güçler tekliği oluşturacak bir anlayışa CHP nasıl evet desin?

Anayasalar toplumun ortak metinleridir. Vatandaş 'bu benim anayasam diyecek'. Toplumun bütün kesimleri bu konuda mutabık olmalı. Böyle bir şey yapıyor musunuz? Hayır. Ülke demokratikleşsin, 12 Eylül anayasasının birçok baskıcı maddesi Anayasa'dan çıksın diye Anayasa'nın 65 üzerindeki maddesinin değiştirilmesi için 'evet' oyu veren partiyiz. 'DGM'ler kaldırılsın' denildi, 'evet' dedik. Biz bunlara 'evet' dedik, ama devletin güçlerini tek elde toplamak için anayasa değişikliği yaparsanız buna 'evet' dememiz mümkün değil." (turk.net)