Adalet Bakanı, Yargıtay Başkanı Gerçeker'e yanıt verdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Yargı kuşatılıyor' diyen Yargıtay Başkanı Gerçeker'e yanıt verdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dün CNN Turk’te Taha Akyol’a konuştu. Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Anayasa değişikliğinin uzlaşma ile yapılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendirdi, Yargıtay Başkanı Gerçeker’e de yanıt verdi. Ergin, şöyle konuştu:

TANKLA TOPLA: TBMM Başkanı, 5 Eylül 2008’de muhalefete, ’Anayasa, TBMM İçtüzüğü, AB paketleri, önemli yasalar için komisyonlar kuralım’ dedi. CHP üye vermedi. Taslak hazırlanıyor ’istemezuk.’ Şimdi de ’giderayak yapılmaz’ deniliyor. Peki ne zaman yapacağız? Mutlaka demek ki tanktan toptan sonra yapılacak.

GERÇEKER’E YANIT:
Ergin, Yargıtay Başkanı Gerçeker’in, program sürerken yaptığı “Yargı kuşatılıyor” açıklaması için şöyle dedi: “Yargının sadece dışarıdan değil, içeriden gelen baskılara karşı da bağımsız olması lazım. Biz uluslararası bir yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı öngörüyoruz. Türkiye’ye özgü bir model öngörmüyoruz. Ama bizdeki mevcut yapının örneği yok. Kimse bunu kuşatma olarak yaftalamasın. Kendi partimizin arzu ettiği bir değişiklik talebimiz yok, uluslararası belgelere bakıyoruz. Bu yapıyla tarafsızlık ve bağımsızlık sağlanamaz. Uluslararası belgelerde en büyük eleştiri HSYK’nın Türk yargısını temsil etmemesidir. Bizim taslağımız korperatif (aynı meslekteki kişilerin birbirini seçmesi sonucu oluşan mesleki deformasyon, çoğulcu olmayan yapı) yapıyı dağıtacak bir yapı öngörüyor.”

MECLİS HAKİM SEÇMEYECEK:
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in, “Parlamento HSYK’ya üye seçerse, hakim siyasetçiye gitmek zorunda kalır” açıklaması için de Ergin, şöyle dedi: “Bilinçli olarak yanlış söyleniyor. Taslağa göre parlamento hakim sınıfından üye seçmeyecek. Üniversite hocalarından, avukatlar arasından üye seçecek. Parlamento, 21 kişilik kurula 3 üye seçecek.”

BAKANIN GÖREVİ:
HSYK 2 veya 3 daire şeklinde örgütlenmesi gerekiyor. Dairelerin kararına karşı genel kurula itiraz hakkı olacak. Dairelerin kararının hiçbirine bakan katılmayacak. Genel Kurula başkanlık yapacak. Müsteşar zaten yüksek yargıç. Bakanı çıkarttırsak parlamentoya karşı muhatap kim olacaktır? En büyük yetkiyi ben devrediyorum. Dairelerin aldığı kararlara karşı genel kurula itiraz edilecek. Önemli kararlar yargıya açılacak, meslekten çıkartma gibi. Diğerleri ise etkili itiraz yöntemine disiplin suçları açısından.”