Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nde 59. Genel Kurul Heyecanı

Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, 18 Nisan 2010 Pazar günü Amasya 12 Haziran Şehir Stadyumu'nda yapılacak olan 59

Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nde 59. Genel Kurul Heyecanı
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, 18 Nisan 2010 Pazar günü Amasya 12 Haziran Şehir Stadyumu'nda yapılacak olan 59. olağan genel kurul öncesi yaptığı açıklamada, şeker pancarının Türkiye ekonomisindeki yeri ve öneminin tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirtti.
Türkiye'de şeker pancarı tarımının şeker pancarı üretimiyle geçimini temin eden yaklaşık 500 bin çiftçinin, diğer bir ifadeyle 3 milyon insanın yanı sıra; tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle de iç içe geçmiş durumda olduğunu vurgulayan Demir, "Şeker pancarı üretimi; bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesine, azami derecede endüstriyel girdiler kullanılmasına, toprakların fiziki yapıları ve ekolojik dengenin iyileşmesine katkı sağlamakta, kendinden sonra ekilecek ürünlerin verimlerini azami ölçüde arttırmaktadır. Alternatif tarım ürünleri olan ayçiçeğine göre 5, buğdaya göre 20 kat daha fazla istihdam oluşturmakta, buğday ve ayçiçeğine göre ise 2 kat daha makineli tarımın yapılmasına olanak sağlamaktadır" diye konuştu. Şeker sanayiinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) olarak Türkiye genelindeki payının yüzde 0.2, imalat sanayii içindeki payının ise yüzde 0.8 düzeyinde olduğunu, şekerin alternatif ürünlere göre, dış pazar değeri ve tarıma dayalı sanayiler arasında verimlilik, kârlılık ve katma değer yönünden karşılaştırmalı üstünlüğünün bulunduğuna değinen Demir, "Şeker pancarının tarım ve endüstri kesiminde oluşturduğu istihdam, alternatif ürünlerle kıyaslanamayacak kadar yüksek olup faaliyetine ayrıcalık ve etkin bir sosyal boyut kazandırmaktadır. Şeker fabrikaları, gelişmekte olan bölgelerimizde ve Doğu Anadolu'da bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, kırsal kesimde ise istihdama katkısı bakımından da önemi büyüktür. Fabrikalarda yaklaşık 35 bin işçi çalışmakta, bu da tüm sanayi kesiminde çalışanların yüzde 1.2 sine tekabül etmektedir. Taşıma sektörüne ise yılda yaklaşık 25-30 milyon ton iş hacmi yaratmaktadır. Ülke ekonomisine toplam ekonomik katkı payı ise yaklaşık 1.2 milyar dolardır" şeklinde konuştu.
Dünyada şeker üretiminin yüzde 30'unu pancar şekerinin yüzde 70'ini kamış şekeri, nişasta bazlı şeker ve sentetik tatlandırıcıların oluşturduğuna işaret eden Mahmut Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamış şekerinin maliyeti pancar şekerine göre yüzde 40-50 daha ucuzdur ve dünyadaki şeker fiyatları kamış şekerine göre belirlenmektedir. AB ülkelerinin tamamına yakınında yani yüzde 95 oranında pancar şekeri üretimi yapılmaktadır. Bu ülkeler yüzde 40-50 daha ucuza kamış şekeri temin edebilecekleri halde pancar şekeri üretiminden vazgeçmemektedirler. Bununda nedeni pancar ziraatının ve sanayisinin üreticilere sağladığı katma değerdir. AB ülkelerinden Almanya, dahili tüketiminin yüzde 30'u, Fransa ise yüzde 52'sinden fazla şeker üretmektedir. Bu rakam, AB ülkelerinde ortalama yüzde 20'dir. Ülkemizde ise bu durum yüzde 28 seviyelerindedir. Görüldüğü üzere AB ülkelerinde üretim tüketim oranları daima yüksek seviyelerde gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise halen şeker fabrikalarında 35 bin civarında işçi istihdam edilmekte ve 100 binlerce çiftçi ailesi pancar tarımı ile uğraşmaktadır. Ayrıca şeker pancarı ziraatı ilişkili olduğu pek çok sektöre ve milli ekonomiye yüksek miktarda katma değer sağlamaktadır. Şeker fabrikalarının rasyonel çalışmaları sadece ekonomik yönden değil sosyal yönden de geçimlerini pancar tarımına bağlamış üreticiler için önem taşımaktadır."