Kayacık; 'Kırmızı Et Rekora Gidiyor'

Muğla Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yusuf Kayacık, kırmızı et fiyatlarında Türkiye'nin rekora gittiğini açıkladı. Oda Başkanı Kayacık düzenlediği basın toplantısında hayvancılığı değerlendirdi.

Kayacık; 'Kırmızı Et Rekora Gidiyor'
  Kırmızı etin kilosunun AB ülkelerinde 4 dolar , ABD ' de ise 5 dolar olduğunu , ülkemizde ise son zamlarla ortalama fiyatın 17 doları bulduğunu belirten Kayacık , " ABD ' de yıllık et tüketimi 95 kilogram . AB ' de ise 70 kilo . Ülkemizde ise kişi başı yıllık et tüketimi sadece 6 kilogram . ABD ve AB bunu nasıl başarıyor . Öncelikle eti temel gıda maddesi olarak kabul ediliyor ve vergi alınmıyor . Ayrıca hayvan yetiştiricisine inek başına günlük destek veriliyor . Bu destek 1990 ' lı yıllarda 3 . 8 dolar olurken , 2003 yılında ise 7 , 5 dolara çıkıyor . Yani onlar bir sosyal devlet gibi davranıyorlar . Ülkemizde bunlar olmadığı için tüketici eti pahalı yiyor " dedi .
Kırmızı etteki KDV oranının acil olarak yüzde bire düşürülerek vatandaşın eti daha ucuza almasının sağlanması gerektiğini belirten Kayacık , " Türkiye ' de bugün itibariyle et ve süt açığı yoktur . Tarım Bakanlığımız 81 ilde sayım yaptırarak 2 milyon 69 bin besi danası olduğunu tespit ettirmiştir . Bu kadar hayvanın beside olması halkımızın beslenmesi için ihtiyaç olan 500 bin ton et demektir . Et , ya da hayvan ithalatı asla çözüm değildir " dedi .
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker ' in tüm baskılara rağmen hala et ve hayvan ithalatına direnmeye çalıştığını belirten Muğla Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yusuf Kayacık , " Birkaç ithalatçıdan başkasına yararı olmayacak üreticiyi ve çiftçiyi tamamen yok edecek bu projeye Sayın Bakanın asla geçit vermemesini talep ediyoruz . Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde besicilik yapacaklara getirilen yeni desteklemelerin terör nedeniyle yok olan bölge hayvancılığını canlandıracağına inanıyoruz . Türkiye ' nin et ihtiyacının bu yolla kapatılacağına , ayrıca yöre insanının ekonomisine katkı koyarak iç barışa da hizmet edeceği aşikardır . İlimizde bol miktarda tüketilmekte olan kuzu ve oğlak etlerinin kesiminde de belli bir karkas ağırlığı sınırı koyulmalı , bu kilonun altındaki kuzu ve oğlaklar kesinlikle kesilmemelidir . Ve unutulmamalıdır ki , köylü milletin efendisidir . Bugünkü hükümetin uygulamalarının aksine köylüyü köyde tutmak asıl hedefimiz olmalı ve yönde projeler geliştirmeliyiz " diye konuştu .