Tdk Başkanı Akalın'ndan 'Günümüz Türkçe'sinin Sorunları' Konulu Konferans

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof

  Türk Dil Kurumu ( TDK ) Başkanı Prof . Dr . Şükrü Haluk Akalın , Türkçe ' nin geleceğinin Türkiye gibi aydınlık olduğunu belirterek , " Sorun Türkçe ' de değil . Bu dili kullanan insanlarda . Kullandığımız dilin gücünün ve zenginliğinin farkında değiliz " dedi .
Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen " Günümüz Türkçe ' sinin Sorunları " konulu konferans Devlet Tiyatro Salonu ' nda gerçekleştirildi . Konferansı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü , İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre , Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül , İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru , Baro Başkanı Mahmut Bayatlı , Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Turhan Candan ve davetliler izledi .
Türkçe ' nin kökleri binlerce yıl öncesine dayanan bir dil olduğunu dile getiren TDK Başkanı Prof . Dr . Şükrü Haluk Akalın , Türkçe ' nin kimi zaman başka dilleri etkilediğini , kimi zaman başka dillerin etkisi altında kaldığını ancak hiçbir zaman yok olmadığını vurguladı . Türkçe ' nin geçmişinden bilgiler aktaran Akalın , Sümerce ' de 168 Türkçe kökenli sözcük bulunduğunu , matbaayı ilk , Türklerin kullandığını ayrıca Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Divan-ı Lügatit Türk ' ün Türkçe ' nin ilk veri tabanı olmakla
birlikte eşsiz bir kaynak olduğunu kaydetti .
Türkçe ' nin yok olmasının söz konusu olmadığını açıklayan Akalın , " Türkçe köklü bir dil . Tabelalarda ne kadar yabancı isim kullanılsa da Türkçe en güçlü dönemlerinden birisini yaşıyor . Dünyada en az bir ortaöğretim kurumunda Türkçe ' nin öğretildiği 87 , kurslarında Türkçe öğretilen 46 ülke var . Türkçe öğretimi veren 9 üniversitenin yanı sıra 28 ülkede Türkoloji merkezi var ' ' şeklinde konuştu .
Türkçe ' nin 12 milyon kilometrekare alanda konuşulduğunu bildiren Akalın , 2005 yılında yapılan dünya nüfus sayımına göre 36 ülkede Türkiye Türkçe ' si konuşan çok sayıda insan bulunduğuna işaret ederek Türkçe ' nin sınırları aşan bir dil olduğuna vurgu yaptı .
TDK olarak 570 bin sözcükten oluşan dev bir sözlük hazırladıklarını anlatan Akalın , basım aşamasında olan sözlüğün yaklaşık 5 bin sayfadan oluşacağını söyledi .

TDK ' DAN YENİ HİZMET SÖZBUL
TDK ' nın yeni bir hizmeti olan " sözbul " ile ilgili de açıklama yapan Prof . Dr . Şükrü Haluk Akalın , " Kurum olarak ' Sözbul ' adında yeni bir hizmet başlattık . İnsanların bilgi dağarcığını geliştirmek için isteyenlerin elektronik posta adreslerine günün sözü , yazım kuralları , yabancı ve Türkçe sözcüklerden oluşan bilgiler göndereceğiz . Türkçe ' yi evrensel bir dil haline getirebilmek için çalışmalarımız devam ediyor . 2 binli yıllar Türkçe ' nin daha güçlü olacağı yıllar olacak " diye konuştu .
Konferansın ardından Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın ' a plaket verdi .