GE'nin Garanti satışının durumu iki-üç haftaya kadar belli olur

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ABD'li finans devi General Electric'in Garanti'deki payının satışına ilişkin “İşin rengi 2-3 haftaya belli olur” dedi.

GE'nin Garanti satışının durumu iki-üç haftaya kadar belli olur
Garanti Emeklilik 1 milyon TL ayırdı 1000 sokak çocuğu kalem tutacak

Özen, BDDK’nın izin vermediği banka tahvil ihraçlarının ise pasiflerin kalitesi için gerekli olduğunu savunarak, bu konuyu ilk Türkiye Bankalar Birliği toplantısında görüşeceklerini açıkladı.

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ABD’li finans devi General Electric’in (GE) Garanti Bankası’ndaki yüzde 20.85 oranındaki hissesinin satış süreci ile ilgili olarak, “İşin rengi 2-3 haftaya kadar belli olur. Bundan sonraki süreçte işlemler daha uzun sürebilir” dedi. Özen, bu konuda “Nisan ayı ortalarına kadar aşağı yukarı ne olacağı ortaya çıkar. Tabii bu işin biteceği anlamına gelmiyor, sonrasında uzun bir işlem süreci olur diye öngörüyorum” diye konuştu.

GE’nin hisse satışı ile ilgili Garanti Bankası olarak ilgilenen kuruluşlara gerekli sunumları yaptıklarını ve şu an beklemede olduklarını dile getiren Özen, şu bilgileri verdi: “Bu konuda GE ile talip olan şirketler arasında gizlilik anlaşmaları yapıldığı için biz de Garanti Bankası olarak detayları bilmiyoruz. Ama şu anda due diligence (detaylı inceleme) aşamasında olmadıklarını söyleyebilirim.”

Garanti Emeklilik’in “Kalem tutan eller” projesinin tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özen, satış süreciyle ilgili daha fazla bilgi vermezken, Bankacılık Düzenlem ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aralarında Garanti Bankası’nın da bulunduğu bazı özel bankaların tahvil ihracı yapacaklarını açıklamalarına karşılık, BDDK’nın Finansbank’ın başvurusunu geri çevirmesine ilişkin Özen, şunları söyledi: “Mevduatta büyüyebiliyoruz ama gün gelecek ki pasiflerin kalitesini artırmak için bizim tahvil ihracına ihtiyacımız olacak.”

Bu konunun bankaların ilk gündem maddesi olduğunu vurgulayan Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Bankalar Birliği toplantısının ve bizim ilk gündem konularımızdan biri tahvil ihracı. Tahvil ihracının son dönemde hareketlenen sermaye piyasasından borçlanmanın önemli aktörlerinden biri olması bekleniyordu ancak BDDK’nın son kararı bankaların bu yolla borçlanmasının yolunu şimdilik kapatmış görünüyor.”

Bankaların tahvil ihracıyla özel sektörün finansmanının önünü kapatması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını belirten Özen, “Özel sektörün bugün krediye ulaşma imkanları elverişli. Bankalar kredi veriyor. Ama özel sektör tahvillerinin önemini de kesinlikle yadsımıyorum. Özel sektörün de çeşitlendirmesi lazım. Burada bir rekabetin anlaşılmaması lazım” diye konuştu.

BANKALARIN pasifini çeşitlendirmek için uygulayabileceği yöntemler arasında tahvil ihracının 3’üncü öncelik görüldüğünü aktaran Ergun Özen, bankaların önümüzdeki günlerde varlığa dayalı menkul kıymet çıkarması, mortgage alacaklarının seküritizasyonu gibi uygulamaların gündeme gelebileceğini de belirtti. Özen, varlığa dayalı menkul kıymet ihracında Körfez bölgesini hedef alıp almayacakları ile ilgili bir soru üzerine de, “O pazardaki ilgiyi biliyorum. Avrupa’da da müşterimiz çıkabilir, Amerikan yatırımcısı da çıkabilir” dedi.

GARANTİ Emeklilik, Milli Eğitim Bakanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği ‘Kalem Tutan Eller’ projesinde pilot bölge seçilen İstanbul’un 5 ilçesinde (Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ve Ümraniye) 15 okulda, sokakta çalışan 1000 çocuğun ailesini eğitilecek, çocukları da okula kazandıracak. Bütçesi 1 milyon TL olan projenin tanıtımında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye’nin geleceği olan çocuklar için eğitimin önemini belirterek, bu konuya duyarlılığın artmasının sevindirici olduğunu söyledi.