Kiev'deki Uıtt Fuarı'na Katılan Heyet Türk Okulunu Ziyaret Etti

Ukrayna'nın Kiev kentinde düzenenen 16'ncı Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (UITT) katılan ve aralarında Van Valisi Münir Karaloğlu'nun da bulunduğu heyet, 2001 yılında eğitim öğretime başlayan Türk okulunu ziyaret etti

Kiev'deki Uıtt Fuarı'na Katılan Heyet Türk Okulunu Ziyaret Etti
Ukrayna'nın Kiev kentinde düzenenen 16'ncı Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (UITT) katılan ve aralarında Van Valisi Münir Karaloğlu'nun da bulunduğu heyet, 2001 yılında eğitim öğretime başlayan Türk okulunu ziyaret etti.
Vali Karaloğlu, beraberindeki Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Seyit Ahmet Arslan, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Van Valiliği Özel Kalem Müdürü Nihat Ay ve Ramada Ankara Oteli sahibi Abdurrahman Karamanlıoğlu ile birlikte Türk girişimciler tarafında açılan 'Meridian International School' Türk okulunu ziyaret etti. Karaloğlu ve beraberindeki heyet okula gelirken öğrenciler ve okul idarecileri tarafından çiçekle karşılandı. Meridian Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın, Türkiye'den gelen heyete sınıfları gezdirdi ve okulun eğitimi ile ilgili bilgi verdi. Heyet okula ders bitimi sonrası gelince burada sınav için hazırlanan Ukraynalı 9. sınıf öğrencisi Svetlana Levitskaja ile karşılaştı. Heyete Türkçe 'Hoş geldiniz' diyen Levitskaja, daha sonra öğretmenlerinin isteği üzerine de şair Can Yücel'in 'Ucundan Tutarak' şiirini Türkçe okudu. Zaman zaman heyecanlandığı gözlenen Levitskaja, şiiri okurken yaptığı hareketler heyet tarafından alkışlanırken, ellerinde bulunan karanfiller verildi.
OKULDA OKUYAN ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 80'İ UKRAYNALI
Daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kes, konuk heyete okul hakkında bilgi verildi. 2001 yılında eğitim öğretime açılan uluslararası standartlardaki Meridian Türk Okulu'na 347 öğrencinin devam ettiğini belirten Kes, öğrencilerin yüzde 80'nin Ukraynalı olduğunu söyledi. Az sayıda Türk öğrencinin de devam ettiği kaydeden Kes, okulda ayrıca ABD, Nijerya, Yugoslavya ve Afrika uyruklu çocuklarında okuduğunu belirtti. Meridian Eğitim Kurumu'nda görev yapan öğretmenlerden sadece 10'nun Türk, diğerlerinin ise Ukraynalı olduğunu belirten Kes "Okulumuzda Uluslar arası düzeyde eğitim veriliyor. Eğitim kalitesi olarak da Ukrayna da bulunan 50 özel okul arasında 5'nci sırada yer alıyoruz" dedi.
TÜRKÇE OLİMPİYATLARINI AİLELER AYAKTA İZLEDİ
Türk okuluna çok büyük bir teveccühün de olduğunu ifade eden Kes, Türkçe Olimpiyatları Ukrayna finalini yaptıklarını, geçen yıl 500 kişilik salonda yaptıkları finali bu yıl bin kişilik salonda yapmalarına karşın yaklaşık 300 ailenin de bu etkinliği ayakta izlediğini anlattı. Meridian Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Kes, heyete ayrıca Ukrayna-Türkiye ilişkileri ve bu ülkenin siyasi ve ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kes, ziyaret anısına heyete okulu tanıtan materyaller verdi. Van Valisi Münir Karaloğlu da ziyaret anısına 'Van Güzel' kitabı, üç boyutlu Akdamar Adası kristali ile kentin tanıtıldığı çeşitli materyalleri idareci ve öğretmenlere verdi.
VALİ KARALOĞLU, OKUL ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADI
Van Valisi Münir Karaloğlu, okuldan ayrılmadan önce okulun şeref defterini imzaladı. Karaloğlu, şeref defterine "Heyet olarak Kiev'deki Meridyen Okulunu ziyaret etmekten son derece mutlu olduk. Ülke dışında yapılan bu hizmetlerin meyvelerini toplamaya başladığımızı son zamanlarda yapılan organizasyonlarda görüyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyor, ekip adına başarılarının devamını diliyorum" cümlelerini yazdı.
Okul önünde ziyaret anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden de kısa bir açıklama yaptı. Özden "Türkiye'deki bir eğitimci olarak dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk okullarını daha önce gezip gördüm. Buradaki okullar Türkiye'den gelerek görev yapan öğretmen ve idarecilerin fedakarlıkları ile kurulmuş. Bu okullara işadamlarının çok büyük destekleri var. Türk okullarında Türkçe'nin öğreniyor olması, Ukrayna da eğitimin markası olan bir okulu gezmiş olmaktan mutluyum. Okulda görev yapan öğretmen ve idarecilere başarılar ve kolaylıklar dilerken, bu okulların yurtdışında artmasını temenni ediyorum" dedi.