İngiltere'nin Ünlü Düşünce Kuruluşu 'Chatham House' Ödülü Cumhurbaşkanı Gül'ün

Dünyanın en saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'un bu yılki ödülün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verileceğini açıklamasının ardından Chatham House Türkiye Uzmanı Fadi Hakura, "Türkiye'nin kısa zamanda kaydettiği ilerlemenin mimarlarından birisi Abdullah Gül'dür" dedi

Dünyanın en saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'un bu yılki ödülün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verileceğini açıklamasının ardından Chatham House Türkiye Uzmanı Fadi Hakura, "Türkiye'nin kısa zamanda kaydettiği ilerlemenin mimarlarından birisi Abdullah Gül'dür" dedi.
Geçen yıl uluslararası ilişkilerin gelişmesine en büyük katkısı olan kişiyi seçmek için toplanan Chatham House'un araştırma uzmanları ve 3 kişilik başkanlar kurulu Lord Ashdown, Sir John Major ve Lord Robertson'un 15 aday arasından 3 kişiyi seçtiğini ifade eden Fadi Hakura, adaylar arasında Gül'ün yanı sıra, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stejepan Mesiç de bulunduğunu söyledi.
Chatham House üyeleri, online olarak veya oy pusulalarını doldurarak oylarını kullanırken, 15 Mart günü sona eren oylama sonucu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Chatham House ödülüne layık görüldüğünü ifade eden Hakura, ödülün Ekim ayında düzenlenecek törenle Gül'e verileceğini belirtti. Hakura, Chatham House'un üye sayısının gizlilik nedeniyle açıklanmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu ödülü hangi gerekçelerden dolayı aldığını ilk kez İHA'ya açıklayan Chatham House Türkiye Uzmanı Fadi Hakura, "Irak'ta farklı mezhepler arasında arabuluculukta üstlendiği rol, Afganistan-Pakistan liderlerini bir araya getirmesi ve Türkiye'nin Ortadoğu ile olan bölgesel işbirliğine yaptığı katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de ve uluslararası camiada gösterdiği uzlaştırıcı etkisi ile çok önemli bir uluslararası figür. Türkiye'nin kısa zamanda kaydettiği
ilerlemenin mimarlarından birisi Abdullah Gül'dür. Bölünmüş Kıbrıs'ın bir bütün haline gelmesi konusunda önemli adımlar atmış ve Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için önemli bir rol oynamıştır" ifadelerini kullandı.
Gül'ün Türkiye'nin AB üyeliğinin de önemli destekçilerinden biri olduğunu vurgulayan Fadi Hakura, "Dünyada demokrasinin yerleşmesi, insan haklarının savunuculuğu yapan ve barışın sağlanması çalışmalarında önemli katkıları bulunan devlet adamlarına verilen bu ödülü, düşünce kuruluşuna üye olan binlerce uzmanların görüşüne danışılarak alındı ve açıkçası sonuçları açıklamak için bu sefer acele ettik çünkü Türkiye sadece İngiltere icin değil, Ortadoğu ve Avrupa için de anahtar bir ülke" şeklinde konuştu.
Ödül töreninin tarihi ve ödülü takdim edecek kişinin ismi henüz açıklanmazken, ödülü Kraliçe II. Elizabeth'in Cumhurbaşkanı Gül'e takdim edeceği tahmin ediliyor. 2004 yılından bu yana verilen "Chatham House ödülünü" geçen yıl Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 2008 yılında ise Gana Cumhurbaşkanı John Kufuor almıştı.